Пътуваща документална изложба показва живота на обикновени жени от пет района на страната

На 7 декември 2018 година от 17.30 часа в Народно читалище „Орфееви гори-1870“ – в кв. „Райково“ в Смолян, ще се открие изложба „Жените в градските и селските райони - поглед върху тяхната роля в обществото“. Това е документална фотоизложба за съвременния живот на българските жени в 5 региона на България – Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково.

Изложбата ще бъде отворена за посетители една седмица и се организира по едноименния проект на Фондация „Джендър алтернативи“ – Пловдив, а НЧ „Орфееви гори-1870“ е партньор от Смолян.

Целта на проекта е пътуваща изложба да посети петте региона и да покаже ежедневието на българските жени, да популяризира техните местности и провокира дискусия за ролята на жените в обществото. Чрез силата на фотографията и техниките на устната история, се създава алтернативна история за тези, които традиционно са лишени от такава – жени от селски райони, бедни жени, жени от малцинствата, възрастни жени и с увреждания.

Даването на гласност за техния индивидуален опит и преживявания по обществено значими теми като „образование“, „работа“, „култура“, „семейство“ ще провокира дискусия по места за т.н. традиционна роля на жените в нашето общество – кое е видимо и кое не, кои са „героите на деня“ и как те движат обществото.

Организаторите допълват, че проектът обхваща пет читалища в пет региона на България – това са НЧ „Алеко Константинов – 1954“ – Пловдив, НЧ „Марица-2008“- с. Райново, НЧ „Орфееви гори-1870“ – гр. Смолян, НЧ „Юмер Лютви 1993“ – гр. Кърджали, НЧ „Възраждане- 1926“ – с. Карабунар.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини