Освобождават от училище деца с дихателни заболявания при мръсен въздух. Преглед на печата

Замърсеният въздух отново е сред актуалните теми на всекидневниците.

"Родители на деца с хронични дихателни заболявания ще могат да ги освобождават от училище, когато се очакват дни с високи стойности на фини прахови частици във въздуха. Това каза пред БНР зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Мерките ще се прилагат в цялата страна. От министерството ще информират училищата за предстоящи дни с мръсен въздух. Тогава учебните занятия ще трябва да се провеждат възможно най-кратко на открито. Освен това сградите на училищата ще трябва да се чистят по-често. От своя страна образователният министър Красимир Вълчев уточни, че един или два дни с по-мръсен въздух няма да провокират заболявания сред учениците, съобщава "Фокус". По думите му проблемът с фините прахови частици става все по-голям, но подчерта, че обявяването на тези дни за неучебни е крайна мярка. "Има рискови групи деца - например с бронхиална астма, към които трябва да се подходи с максимална степен на предпазливост. Затова имаме система за София, която не просто регистрира нивата на фините прахови частици, но може и да прогнозира за три дни напред. От нея може да се види, че проблемът е предимно в София", добави Вълчев и уточни, че за утре и вдругиден системата показва, че няма да има превишение на нормите, но за петък такова се очаква. Инструкциите, които се дават на училищата, са децата да не се извеждат навън и да не се извършват дейности на открито, а децата с хронични проблеми ще могат да бъдат освобождавани от училище по решение на родителите, каза още министърът." - в. "Сега".

"В сравнение с миналата година, замърсяването на въздуха в София е по-малко. Миналата година по същото време само станциите на "Павлово" и "Младост" имат близки стойности като тази година, на другите места нивата на замърсяване са по-ниски, а никъде няма по-високи стойности. Това посочи министърът на околната среда и водите Нено Димов пред bTV. По думите му обаче, това не означава, че хората няма за какво да се притесняват. Основните замърсители са автомобилният транспорт и битовото отопление, заяви министърът. По думите му безспорно у нас има подновяване на автомобилния парк, което е съвсем естествено. Битовото отопление допринася над 50% за замърсяване с фини прахови частици и той е основният източник за замърсяване, заяви той. По думите му дървата, въглищата и брикетите са част от материалите, които не са достатъчно качествени, а вредят най-много на чистотата на въздуха. Световната банка има две предложения за справяне с този проблем - дървата да се продават на обем, тъй като влагата тежи повече, и другото е дървата да не бъдат изсичани в последния момент, за да може да има по - дълъг период на изсушаване. Този проблем обаче има огромна социална роля, тъй като няма как да накараме хората дали да избират да дишат чист въздух, или да стоят на топло, каза министърът. Той отбеляза, че основната тежест при мерките срещу замърсяването на въздуха е върху местната власт. "Почти всички общини имат програми, но не всички постигат резултати. Трябва да има санкционен механизъм. Не можем да говорим, че има панацея", коментира министърът..." - в. "Труд".

Вестниците в четвъртък съобщават и за оптимизиране на администрацията, предприето от вицепремиера Томислав Дончев.

"Кабинетът прави нов опит да оптимизира администрацията. Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи пред БНТ, че е изпратил днес писмо в този дух до всички министри, като до 20 декември очаква от тях конкретни предложения за съкращения в администрацията, която те управляват. Дончев обясни, че на първо място ще даде възможност на колегите си да предложат съкращения, тъй като по-добре познават структурите си. "Ако не са максимално амбициозни, си запазвам правото да правя предложения, които са различни от техните", уточни той. 10 000 са незаетите бройки в администрацията, 130 хил. са чиновниците, посочи вицепремиерът. Освен закриване на незаетите щатове, Дончев очаква местене на служители от по-леки звена към по-натоварени, съкращаване на излишни хора, а също и да не се назначават хора на мястото на пенсионирани служители. Следващата година в администрацията се очаква увеличение на заплатите с 10%, като уверенията на финансовия министър Владислав Горанов са парите да не се раздават на калпак, а според атестацията на служителя. Тази атестация обаче все още се прави съвсем формално, а чиновниците с ниска оценка на работата са единици." - в. "Сега".

"Вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил днес писмо до всички министри, с което им поставя задача до 20 декември да му изпратят предложения за съкращения в техните администрации, съобщи той пред БНТ. "Искам колегите да направят предложенията, защото те познават ситуацията в министерствата си най-добре. Ако те не са максимално амбициозни, ще направя предложения, различни от техните", уточни вицепремиерът. Той посочи, че държавната администрация в момента се състои от 130 хиляди души, а 10 хиляди щата са незаети. Дончев посочи, че няма притеснения за съдбата на освободените, като прогнозира, че при сегашната ситуация на пазара на труда те ще си намерят работа бързо. Мисли се и за прехвърляне на служители от едно място на друго, както и за спиране на назначения на мястото на пенсионирани служители. Коментирайки идеята си основното образование на стане задължително, Дончев посочи, че в екипа му е имало и идея дори средното образование да е задължително. Според вицепремиера няма как да има конкурентна икономика, която произвежда скъпи неща, без населението да е образовано. "След десетилетие човек, който не може да чете и пише, ще е извън пазара на труда", прогнозира Дончев. Той обясни, че за да се реализира идеята му, е нужна е промяна в конституцията и редица закони. Вицепремиерът уточни, че ако идеята се приеме, трябва да се използват методите както на моркова, така и на тоягата, за да бъде наложена тя. Коментирайки образованието, Томислав Дончев посочи, че освен висшата математика в училище трябва да се учи и ролята на институциите. "Младите хора са институционално неграмотни, там трябва да се засилят нещата", допълни той..." - в. "Дневник".

Вестниците акцентират и върху идеята на вицепремиера да се ограничават правата на хората без основно образование.

"Ограничаване на права за хора, които нямат основно образование, предлага вицепремиерът Томислав Дончев. Аргументът му е, че образованието е безплатно. В екипа ми имаше спор дали основното образование не е твърде ниска цел. Има аргументи задължително да е не само основното, но и средното образование, каза пред БНТ Дончев, разяснявайки идеята си основното образование да стане задължително. Ние говорим за по-конкурентна икономика, богатството се формира, ако произвеждаш по-скъпи неща. След десетилетия, човек, който не може да смята, няма да може да се реализира на пазара на труда, каза още вицепремиерът. Според него е необходима промяна в конституцията. "Полагат се усилия върнатите в училище деца да продължат да се обучават. В масовия случай големият проблем са семействата, които не ги подкрепят. За тях това не е ценност, карат ги да работят", каза още Дончев. "Щом законодателството има норма, съвсем логично е да има санкция за неизпълнението. Аз не съм убеден, че само и единствено глобите биха решили въпроса", категоричен бе вицепремиерът... Как може да си добър, критичен гражданин, да натискаш институциите, ако нямаш базисна гражданска грамотност", попита риторично Дончев..." - в. "Стандарт".

"Ако образованието до 16 години е задължително, това не формира ангажимент задължително да се завърши основно образование. В екипа ми дори имаше конфликт дали не е добре да предложим средното образование да е задължително. Всички искаме да сме по-богати, а може да имаме икономика, базирана на знанието, само с грамотно население. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Още от деня" по БНТ. "Няма да е достатъчно само промяна в чл. 53 от Конституцията. Ако променим 5 закона, това няма да реши изцяло проблема. Близо 100 000 деца не ходят на училища, част от тях са в чужбина. На всекидневна база полагаме усилия да задържим децата в училище. Големият проблем са семействата, които меко казано не ги подкрепят, а ги карат да работят", допълни Дончев. "Трябва да се прилагат и методите на "моркова" и на "тоягата". Щом законодателството има норма, логично е да има и санкция за неизпълнението й. Редно е да има ограничаване на права за хората, които нямат поне основно образование. Образованието трябва да е приоритет, от това зависи как ще изглежда България след 10-15 години", допълни той. "Заплатите на учителите скачат всяка година. Това формира натиск от други сфери. Учебното съдържание трябва да е максимално близо до нуждите в живота. Трябва да направим нужното образованието да дава умения, нужди за живота. Децата трябва да учат и елементи от висшата математика, но и да знаят коя институция за какво отговаря. Гражданите трябва да знаят къде отива всеки данък, който плащат. Как може да си критичен гражданин, ако нямаш една базисна гражданска грамотност", каза още вицепремиерът..." - в. "24 часа".

Заловеният незаконен оръжеен арсенал също е сред темите на вестниците.

"Канал за производство и търговия на оръжия в казанлъшкия завод "Арсенал" пресекли антимафиотите от ГДБОП, преди автомати "Калашников" и пистолети със заглушител да стигнат до ръцете на терористи в сърцето на Европа. 72 ч по-рано щурмоваци са закопчали столичанин на излизане от подземен гараж, в който имало оръжие за 2 роти. Акциите на ГДБОП и спецпрокуратурата събраха около голяма заседателна маса със заловени оръжия премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Тримата разглеждаха чинно автомати, пистолети и патрони, след което Борисов обобщи: "Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат, а е същото по качество, с такива заглушители - специално правени като за специалните части - баретите". Главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов разглеждат заловените оръжия от ГДБОП по 2 операции заедно с шефа на антимафиотите Ивайло Спиридонов, зам. главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов. На 4 декември в Казанлък за 24 ч са били закопчани 7 души в момент на вътрешна сделка помежду си. Не е изключено в бандата да са били внедрени агенти под прикритие. Интересното е, че заглушителите на оръжията, които групата получавала от предприятието, били същите като тези на нашите спецчасти. "Как тези оръжия излизат от завод "Арсенал"? Това не ни е ясно. Управителите на завода трябва да си вземат необходимите мерки...", каза шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов. Бандата действала от септември 2017 г. досега, като придобивала, съхранявала и разпространявала оръжие от завод "Арсенал", посочи прокурор Евгения Станкова. 7-те арестувани били спипани с 10 автомата "Калашников" и пистолети. Някои от тях били бивши служители на оръжейното предприятие. Тепърва обаче ще се проверява дали не са се върнали да работят там. След претърсване на 9 адреса броят на оръжието се умножил - 17 автомата "Калашников" със заглушител, 15 пистолета също със заглушител и 12 цеви за оръжие. Гешев предположи, че оръжията от завода са изнасяни незаконно цели и на части. Предстои прокурор да прецени на колко от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения. Оръжейната банда от Казанлък имала общо с друга група за фалшиви документи. "Може да се каже, че имат един и същ търговски директор", изрази се образно Гешев. Арестувани по разследването за печатане на фалшиви лични карти били 5-има, като трима от тях - чужденци. "Намерена е и печатницата..." - в. "24 часа".

"Най-странна обаче се оказа мъглата, която падна веднага сред като премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов се похвалиха с разбиването на най-големия канал за трафик на оръжие. В гараж службите откриха арсенал за няколко роти - 102 автомата "Калашников" и "Скорпион", картечници, спусъци за РПГ-а и 100 000 патрона. На секундата плъзнаха конспиративни теории. Една от тях гласеше, че това е арсеналът за подготвян Майдан в София по подобие на украинския сценарий през 2014 г. Друга твърдеше, че това е оръжието, което ще запали Балканите. Третата бе по-прозаична - отстрел на шефа на "Арсенал" Николай Ибушев, тъй като това е предприятието, от което нелегално е изнесено оръжието. Софийската мъгла ще се вдигне. Молитвите за вятър вече се сбъдват. Но политическите ветрове могат вместо да издухат пелената, да предизвикат истинска буря. Хубавата новина е, че след 10 дни депутатите излизат във ваканция и интригите ще спрат поне до Йорданов ден. Тогава ще стане ясно кой какъв кръст ще носи..." - в. "Стандарт".

Проблемите около концесията на "Юлен" също са сред тематичните акценти.

"Кабинетът възобнови опитите да узакони нарушенията на "Юлен" в Банско с промяна в концесионния договор. Министерският съвет възлага на министъра на околната среда и водите да предприеме действия за изпълнение на предложенията на Главния прокурор на Република България за изменение и допълнение на концесионния договор с "Юлен" за ски зоната в Банско, съобщи правителствената пресслужба. С решението се възлага мандат на министъра на околната среда и водите да проведе преговори с концесионера "Юлен" АД за изменение и допълнение на концесионния договор при спазване на действащото законодателство, като се съобрази с предложенията на Главния прокурор на Република България. След постигането на взаимно приемливо решение, министърът на околната среда и водите следва да внесе в Министерския съвет проект на решение за даване на съгласие за изменение и допълнение на концесионния договор в съответствие със Закона за концесиите, гласи съобщението. Точно от това се опасяваха природозащитните организации, когато главният прокурор предупреди в края на ноември, че ако не последват мерки за Банско, прокуратурата "ще трябва да предприеме действия, свързани с проверка за търсене на евентуална наказателна отговорност". Те разчетоха в това предупреждение карт бланш за кабинета да задейства промяна, с която да се разшири площта на концесията срещу съответното увеличение на концесионната такса, като по този начин "Юлен" получи амнистия за дългите години, в които е ползвал тази площ неправомерно. Такъв опит Нено Димов направи точно преди година, но той бе спрян от протести на природозащитници." - в. "Сега".

"Петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС) върна за повторно разглеждане делото за това дали новият план за управление на Национален парк "Пирин" подлежи на екологична оценка. Това става известно от решението на съда, публикувано днес. С него съдът отменят решението на по-долна инстанция от пролетта на тази година, което отмени решението на екологичното министерство да няма екологична оценка. Междувременно правителството със свое решение възложи на министъра на околната среда Нено Димов да преговаря с "Юлен" АД за промяна на концесионния договор. Не са отчетени всички доводи През април тричленен състав на ВАС отмени като нарушаващо Директива 2001/42/ЕО за екологичните оценки решението на служебния екоминистър (решение № ЕО-1 от 1.03.2017г.), с което е постановено да не се извършва екологична оценка на проекта за актуализация на Плана за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014 - 2023 г. В проекта за актуализация се предвиждаха значителни промени в зоните и режимите на националния парк, с които се разширяваха възможностите за строежи. Тези промени бяха обжалвани от ВВФ - България (сдружение "ВВФ - Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма България" ) и Асоциация на парковете в България, както и физически лица. За такива промени и за план за управление е задължителна екологичната оценка, пледираха те и в заседанието на 5-членния състав, което се проведе на 27 септември. Оповестеното решение на петчленния състав на съда не е основано на доводите на екоминистерството, което обжалва първото решение и настоява, че характерът на актуализацията не изисква екооценка. ВАС отменя първото решение заради това, че тричленният състав не е отчел всички доводи в първото дело. В решението си петчленният състав приема, че "спорът за законосъобразност на оспореното решение да не се извършва екологична оценка на Проект за актуализация на План за управление на НП "Пирин" се свежда до отговор на въпроса каква е правната природа на плана за управление на защитената територия според приложимата за него уредба по създаване и приемане в Закона за защитените територии (ЗЗТ). Отговорът е важен с оглед преценката дали принципно планът за управление, респективно настоящият проект за актуализация на план за управление на национален парк, подлежи задължително на екологична оценка, без значение своето съдържание, характер и цел и това ли предвижда разпоредбата на чл. 85, ал. 1 ЗООС." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини