Медиатор в клас, предмет "Изкуствен интелект", здравословно хранене - какво ново в училищата

Въвеждане на професията образователен медиатор, който работи с деца от различни малцинствени групи; създаване на нов предмет "Изкуствен интелект", който се изучава два часа седмично; цялостна организация и управление на храненето, при която родителите избират и закупуват онлайн купони за децата си - това са част от иновациите, които са въведени в училищата у нас. Добрите практики бяха представени на Национален форум на иновациите в "София тех парк" днес.
 
В момента у нас 290 от близо 2400 училища имат статут на иновативни, т.е. въвели са нови предмети, увеличили са броя на часовете по определени предмети или използват нови методи на преподаване. Според данните обаче иновациите са основно в големите градове и в профилираните гимназии, т.е. езикови, математически и природо-математически. Най-много иновативни паралелки има в София-град, Видин, София-област, Бургас, Сливен и Пловдив.
От следващата година Министерството на образованието и науката (МОН) ще стартира Национална програма за иновативните училища, в която с бюджет до 1.5 млн. лева ще се финансира обменът на добри практики по модела на програма "Еразъм".
 
Допълнително финансиране за осъществяването на иновациите тепърва ще се търси и планира, но по думите на министър Красимир Вълчев училищата могат да използват част от средствата за подобряване на материалната база. Всяка година за тази цел се планират по 25 лева на ученик, а в бюджета за 2019 г. са заложени 11-12 млн. лева. Според министъра най-добрата иновация е креативният учител.
 
Нови предмети и учене чрез правене
 
"Изкуствен интелект" е новият предмет, който Математическата гимназия "Кирил Попов" в Пловдив е въвела по програма, разработена от експерти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Изучават се интернет на нещата, машинно учене и др., като се редуват часове по практика и теория. В училището държат и на самообучението.
 
Във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" в София прилагат т.нар. принцип учене чрез правене. Използват се връзките между предметите - природни науки, технологии и математика, които се изучават и чрез практически задачи в новооткритите виртуална, химична и технологична лаборатория.
 
В 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София иновацията е т.нар. здравословно училище - родителите могат онлайн да управляват храненето на децата си, като закупуват през интернет купони за храна.
 
На места със смесено население
 
Образователен медиатор, родителски клубове и училищен парламент са иновациите в СУ "Любен Каравелов" във Варна, където 80% от учениците са от турски и ромски произход. Медиаторът говори на майчин език с децата, помага за включването им в образователния процес и работи с родителите. Сред ползите според представители на училището е, че няма отпадащи ученици.
 
В СУ "Петко Р. Славейков" в Кърджали помагат на деца билингви от първи и втори клас да учат думички на български език чрез онлайн игри. Използват компютърната зала и за други предмети, защото така по-лесно задържат вниманието на децата. Друга иновация са паралелки, които са с езиков профил, но засилено се изучава и спорт. Според представители на училището така юношите по-лесно се задържат в образователната система.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини