Путин и саудитския принц вдигнаха цената на петрола

Цената на петрола Brent се вдигна с 5% на фона на новините за договоренoтo от Русия и Саудитска Арабия продължаване на споразумението на ОПЕК+, показват данни на лондонската борса ICE.

Сутринта на 3 декември фючърсите за барел Brent с доставка през февруари 2019 год. струваха 62,5 долара, Това е с 5% повече от цената при затварянето на 30 ноември (59,46 долара), пише lenta.ru. 

На 1 декември на срещата Г-20 в Аржентина Владимир Путин съобщи, че е постигнал договореност със саудитския принц Мухамед бин Салман ал-Сауд за удължаване на сделката ОПЕК+. Според условията страните членки на ОПЕК  и 11 други държави, сред които Русия, се задължават да съкратят добива с цел постигане на по-висока цена на световния пазар. 

Петролът поевтиня през последните седмици заради нарастването на запасите на САЩ, намалянето ръста на търсененто и опасенията на участниците на пазара за възможно свръхпредлагане. През ноември фючърсите за барел Brent паднаха с 21,6 процента - до 62,4 долара, рекрод за този показател за последните 10 години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини