От днес влизат в сила нови правила за онлайн пазаруване в ЕС

От днес, 3 декември, влиза в сила новият регламентна ЕС, с който се прекратява необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на ЕС. Отсега нататък, където и да се намират, потребителите ще имат онлайн достъп до желаните от тях стоки и услуги.

Регламентът забранява на уебсайтовете да ограничават достъпа на географски принцип или да пренасочват сърфиращите само защото те или издателят на кредитната им карта са от друга държава, поясняват от кабинета на българския еврокомисар Мария Габриел.

„През 2015 г. 63 % от уебсайтовете не са позволявали на потребителите да купуват на тях от друга държава от ЕС. В резултат две трети от желаещите да пазаруват онлайн в чужбина не са могли да направят това. На 3-ти декември на тази практика ще се сложи край. Ние желаем в Европа да няма бариери, което означава и премахване на бариерите пред пазаруването онлайн. Успоредно с премахването на таксите за роуминг, с новите норми за защита на данните и с възможността за гражданите да пътуват в чужбина със своето онлайн съдържание, прекратяването на необоснованото блокиране на географски принцип е друга важна инициатива за превръщането на цифровия единен пазар в реалност за всички — с конкретни преимущества за хората и бизнеса. С новите норми потребителите ще получат възможност за по-голям избор на продукти на конкурентни цени и следователно — за по-добри оферти", поясниха в съвместни изявление Мария Габриел, заместник-председателят на Комисията по въпросите на цифровия единен пазар Андрус Ансип, комисарят по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП Елжбета Бенковска, комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини