Картата на запрашеността на въздуха над Първомай е оцветена в „опасно лилаво”

    Въздухът в Първомай беше силно замърсен през вчерашния ден. За пръв път откакто има камера, която следи за чистотата на въздуха, маркерът беше оцветен в лилаво, съответстващ на най-високите стойности.  Около 19 часа, фините прахови частици с размер 10 µm (РМ10) във въздуха му са били над 350 µm/м3. Това е почти 7 пъти над допустимата норма, която осреднена за денонощието не трябва да бъде над 50 µm/м3.  

    Частиците с размер до 2,5 µm са били около 230 µm/м3. Тяхната годишна средна норма е 30 µm/м3. Те се считат за по-опасните, защото могат да  достигнат до алвеолите на белите дробове и се отстраняват от там много бавно или не се отстраняват.

    Дали заради отчетените високи стойности в цяла България или по други причини, приложението което отчита стойностите на запрашеността „се счупи“ и няма данни за осреднените стойности по часове и последните дни.

    Тази сутрин запрашеността на въздуха в Първомай все още е значително над нормата 236 µm/м3 за РМ10 и 165 µm/м3 за РМ2,3. Според запознати, тази ситуация ще продължи до появата на вятър.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ускорението на долу увеличава шанса за светло бъдеще! Колкото по бързо се тровите уважаеми тъпанари и мангасари, толкова по скоро ще се заселят бели хора.. За съжаление покрай сухото гори и мокрото.. затова призовавам мислещите хора да се махат от този обречен град
    • 2
      Тр
      трезвомислещ
      2 -5
      11:46, 4 дек 2018
      Стига сте плашили хората. Всичко е Божа работа. Досега как си живеехме добре.
    • 3
      Бе
      Безхаберие
      2 0
      13:21, 4 дек 2018
      Най- прост пример е Хелиос и боклуците, които излизат от вече амортизацирания му комин. Ако има желаещи, да минат между 10 и 13 часа да погледнат колите паркирани пред ПГСС.
    Последни новини