Дар от боговете на трапезата, който ни предпазва от редица болести

Ако обичате много да си хапвате маслини в салата, на сандвичи, в пица или просто така, имаме много добра новина за вас. Маслините, освен страшно вкусни, са и много полезни. Древните гърци смятали, че маслиновото дърво е божествено и е пратено на хората от богинята Атина Палада.

Маслините са ценен източник на витамини - А, В, Е, D, C, К. Витамин С е най-силният антиоксидант и активатор на имунните процеси. Витамините D и К са полезни за костния растеж и развитие, ставния апарат от връзки, сухожилия и мускули. Витамин К има важно значение в процесите на кръвосъсирване. Витамин А предпазва от кокоша слепота, което е нарушение в нощното зрение. Така че хапвайки маслини, вие се снабдявате с един богат коктейл от витамини.
 
Освен това те съдържат възможно най-полезните мазнини – мононенаситените, които предпазват от атеросклероза и увеличават добрия холестерол.

Маслините съдържат изключително мощни антиоксиданти. Те са особено полезни за сърдечносъдовата система, но и не само, защото пречистват кръвоносните съдове от холестеролни натрупвания, криещи опасност от повишаване на кръвното налягане и инфаркт. Те са добър помощник в борбата с рака, както и в превантивните мерки срещу възникването му.
 
Те спомагат за подобряване на перисталтиката на червата, което премахва запека и разстройството. Имат благоприятен ефект и при хора с язва, гастрит и колит.
 
Маслините имат много силни противовъзпалителни и антисептични свойства. Те действат почти като природен лек – намаляват болката и възпалението.

Маслините са полезни за хора, страдащи от анемия и дефицит на желязо, тъй като съдържат важния елемент. С доставянето на желязо в организма, маслините ви осигуряват и енергия.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини