Купувачите ще могат да проверяват онлайн дали колата е с "малус"

При покупка на кола гражданите ще могат да проверяват онлайн дали предишният ѝ собственик има тежки нарушения, които правят застраховката й "Гражданска отговорност" по-скъпа. Това е един от вариантите за решаване на едно от най-спорните положения в проектонаредбата за въвеждане на системата "бонус - малус", съобщи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Владимир Савов пред bTV.

Вчера комисията представи подробно идеите си за въвеждане на системата, чиято цел е да се насърчат дисциплинираните шофьори и да се накажат предприемащите риск.

Савов каза, че сега проверка е възможна в гаранционния фонд на застрахователите по регистрационния номер, а вбъдеще ще е по номера на рамата на колата, който би трябвало да е известен на кандидат-купувача.

"Когато има възможност да се прехвърли лесно колата на свързано лице, ако това води до изчистване на малуса, а той (предишният собственик) продължава да кара безразсъдно, системата няма смисъл", поясни Савов идеята застраховката да се обвърже не само с шофьора, но и с колата. "Отговорността е на шофьора, а собственикът да мисли на кого я предоставя, защото всеки може да даде законно ключовете и документите на всеки", добави той.

Друг възможен вариант е при продажба на колата малусът да се "откупува" от продавача, "изчиства по някакъв начин", каза Савов.

Помолен да коментира друго спорно положение - че системата "бонус - малус" няма да важи за държавните и общинските автомобили, представителят на КФН поясни, че това ще се отнася само за администрацията, но не и за държавните и общинските дружества.

Източник: bTV

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    До
    Добри
    19 -1
    11:02, 27 ное 2018
    Бонус-Малус= Мики Маус, с изтъркани еврейски номера ще ни взимат още пари за гражданска, хората няма да имат възможност да плащат и ще карат без застраховка. След като е задължителна застраховката със закон от държавата, тя държавата трябва да регулира и контролира цената, ама как това да стане след като застрахователните лобита плащат на депутати и министри? Гражданите на България са постоянно ограбвани от държавата и всеки който си плати му гласуват закон в негова полза.
  • 2
    Ив
    Иво
    0 0
    17:57, 27 ное 2018
    А кво прайм със служебните автомобили малус при кого ще ходи при шефа??? :)
  • 3
    12
    123
    1 -1
    05:20, 28 ное 2018
    Кой пусна този полуидиот да говори за супер далаверата на уж чужди застрахователи.Че и да се усмихва като го съобщава на нас по големите идиоти че ги траем и допускаме това да се случи.Събрали са 630 милиона платили са около 230-40 милиона за покриване на щети в и извън България и не харесаха 400 за печалба.И защо трябва да пълним частни фирми с пари?Защо трябва да е задължителна застраховката без да караш автомобила?
Последни новини