18 °C

След среща с директора на РЗИ отново няма яснота - годна ли е водата в Първомай за питейно-битови нужди

На срещата между представители на РЗИ – Пловдив и граждани от Първомай не беше даден удовлетворителен отговор на въпроса „Безопасна ли е водата, която тече от чешмите в Първомай?“.

Писмо с това питане на родители на деца от детските градини беше разпратено до няколко институции, сред които МНЗ, МОН и Национален център по обществено здраве и анализи.

Вместо писмен отговор, беше инициирана среща с участието на д-р Манчева- Директор на РЗИ и Началник отдел „Радиационен контрол“ д-р Цвета Иванова. Въпреки неудобното време за работещите, на срещата имаше над 30 граждани. Присъстваха и кметът на общината Ангел Папазов, заместниците му и началникът на ВиК Николай Ставрев.

Директорът на РЗИ-Пловдив д-р Танчева обяви, че за гр. Първомай тя "работи" по старите норми за радиологичен контрол на питейната вода, в които допустимата алфа активност е пет пъти по-висока. Според  нея водата става за употреба и затова не е издала предписание за ограничаване ползването ѝ в града, без да се съобразява с нормите на наредба№9, мнението на експерти като д-р Ангел Кунчев, проф.  Бедринов и т.н. Няма и еднаква позиция между РЗИ-Пловдив и РЗИ-Хасково, защото в Хасково, Харманли, а и Велинград при същите завишени стойности на алфа активност - водата там е забранена за пиене и има предписания към детските градини и училищата. Присъствалият на срещата д-р Димитър Кертиков помоли докторката да публикува официален документ, в който да бъде записано „черно на бяло“ съответства ли водата на прословутата Наредба №9 - определяща кога водата е  безопасна за употреба - с отговорност, подпис и печат, защото резултатите, които тя  показа на червен плакат, не са официални документи. Доста самонадеяно Танчева отговори на това, че може да се подпише под червената таблица с резултати. На предизвикателното поведение на Началника на РЗИ, д-р Кертиков отвърна, че не иска автограф върху афиш, а официален документ!

Дефакто никъде в сайта на РЗИ-Пловдив няма протоколи със становище, подпис и печат от д-р Танчева, за разлика от протоколите на РЗИ-Хасково, НЦРРЗ – София.

След получените „любезности“ от страна на експертите, над 80 родители, подписали се под писмото не получиха официален отговор - безопасна  ли е или не водата, която ползваме за питейно-битови нужди.

А това постави и още един въпрос на дневен ред – дистанцира ли  се Министерството на здравеопазването от отговора на д-р Танчева от РЗИ – Пловдив.

Теодора Кирякова


5 коментара

 • 1
  Ко
  ко
  0 -1
  07:34, 28-11-2018
  а така ли е!
 • 2
  Ив
  Иван
  2 -1
  07:15, 29-11-2018
  Кое не е ясно напълно ясно си стана че водата е годна за пиене пони 10 пъти го повтори д-р Танчева
  Вие като пиете от тази вода повече от 20 години да ви има нещо
  • Ив
   Иван
   0 -1
   07:17, 29-11-2018
   Поне*
  • Ра
   разумен
   1 0
   23:53, 3-12-2018
   Само дето госпожата не смее да го напише. Което автоматично убива куража ни да пием чешмяна вода. А ти пиеш ли?
  • Ив
   Иван
   1 -1
   14:07, 4-12-2018
   Пия и то вече 30 години, това че по някви си норми на ЕС които се променят всяка година не била годна не значе че в действителност не е, както тя го каза нашия организъм е свикнал към тази вода така че дори да показва по нормите на ЕС че е не годна, по нашите норми е годна


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 21.05.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини