VelocityMinerals придобива 70% от златодобивния проект „Розино“

Канадската компания е използвала опцията, договорена с местния партньор „Горубсо-Кърджали“

Канадската VelocityMinerals, която в България работи като партньор на „Горубсо-Кърджали“, ще придобие 70% от златодобивния проект „Розино“, който предстои да бъде разработен. Компанията е уведомила местния си съдружник за желанието си да упражни договорената опция, като е предала пълната предварителна икономическа оценка на проекта, съобщиха от Velocity. Обявените през септември общи параметри показват, че разработването на проекта ще донесе около 100 млн. долара печалба.

Перспективният участък

Участъкът „Розино“ е част от площта „Тинтява“ и се намира на около 50 км западно от Ивайловград. Правата за търсене и проучване там бяха предоставени миналата година на наскоро регистрираното дружество „Тинтява експлорейшън“, което е собственост на „Горубсо-Кърджали“. „Упражняването на опцията за „Розино“ е ключов момент за компанията, постигнат само 14 месеца след началото на проучванията“, посочва президентът и главен изпълнителен директор на Velocity Кейт Хендерсън в официалното съобщение.
Оценката на проекта е направена на база очаквания, че находището ще се разработва по открит способ, а добивът ще продължи шест години. Предварителната преработка ще се прави на място, където от рудата ще се произвежда златен концентрат със съдържание 30 гр./тон. Той ще се транспортира до фабриката на българския партньор в Кърджали, където ще се преработва до злато доре като краен продукт.

Капиталовите разходи се оценяват на 97.6 млн. канадски долара (около 75 млн. щатски долара). Предвижда се печалбата да бъде 129 млн. канадски долара (малко под 100 млн. щатски долара) при вътрешна норма на възвращаемост от 33%.

Партньорство

Макар и формално собственост на „Горубсо-Кърджали“, дружеството „Тинтява експлорейшън“ работи като партньорство с Velocity, която на практика финансира дейностите по търсене и проучване. Това става чрез друго българско дружество - „Кибеламинералс“, което е дъщерно на канадската компания. От отчета на „Тинтява експлорейшън“ за 2017 г. се вижда, че тя има търговски и други задължения в размер на 2.9 млн. лв., което е приблизително сумата, отчетена като дългосрочни задължения от „Кибеламинералс“ към Velocity.

От съобщението на канадската компания става ясно още, че тя се оттегля от по-нататъшни проучвания в находището „Чала“, за да се фокусира върху проекта „Розино“. Концесията за добив на златосъдържащи полиметални руди в „Чала“ се държи от „Горбусо-Кърджали“. Собственик на кърджалийското дружество с 85.35% е „Галенит“, в което малко над половината държи изпълнителният директор и на двете предприятия Живка Ковачева. Останалите акции също са разпределени между физически лица.

www.capital.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини