Ансамбъл „Китна Тракия“ с концерт в Тракийския университет в Одрин

    Хасковският представителен ансамбъл за народни песни и танци “Китна Тракия” изнесе концерт в Тракийския университет в Одрин. Повод за изявата на нашенци в турския град бе организираната там “Вечер на България”. Поканата за участието на българите дошла от Генералното консулство на страната ни в Одрин. Инициативата е на обучаващите се във ВУЗ-а студенти, родом от Хасковско, обясни председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев. Той поясни, че тази година там учат около 500 нашенци, които са втората по численост нация.

    Така снощи певците, танцьорите и оркестрантите от ансамбъла с главен художествен ръководител Руско Русков представиха близо 50-минутна програма. Пред публиката в една от аулите хасковлии изиграха „Копаница“, „Варненски танц“ и завършиха с „Хасковска сюита“, които бяха бурно аплодирани от публиката. За първи път на сцената се представи дуета Росица Делева и Стоян Щерев с изпълнение на песента „Похвали се мома Ирина“. В програмата бяха включени изпълнения на състави от Турция – Инструментална група „Хризантема“ и Ансамбъл за балканска музика и изящни изпълнения.

    Поздравления към изпълнителите и гостите отправиха ректорът на Тракийския университет проф. д-р Ерхан Табакоглу, генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев и от областна управа на турския град. От българска страна гост на събитието беше кметът на Хасково Добри Беливанов. На финала на концерта домакините и гостите си размениха подаръци.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Не
      Невена Иванова
      22 0
      14:45, 15 ное 2018
      Така се прави - обмен на култура и дипломация, само така се пази мирът. Браво на ансамбъл Китна Тракия! Те са си класа!

    Случаен виц

    Последни новини