Затлачено дере със саморасляци застрашава дома на 75-годишен инвалид

    Огромни саморасляци над човешки бой от дерето в местността „Кеменец“ обграждат дома на 75-годишният Петър Гълъбов.

    Мъжът е с инвалидност 80 % – астматик и хипертоник. Живее в зоната, която е в регулацията на града, от 2000-та година. Житейска ситуация го принудила да се нанесе за постоянно в иначе планирания за почивка имот.

    Мястото се намира на около 200 метра от централния път. Собственикът плаща местни данъци и такси около 220 лева, но до къщата му нито има асфалтиран път, нито наоколо кош за боклук. „През зимата, понякога се налага да седя затворен вкъщи с дни. Не мога да шофирам и колата, защото тук се чисти най-рано седмица, след като падне снега, а таксита рядко се съгласяват да взимат курсове. Боклука си го събирам в найлонови торбички и си го разнасям на километър и половина до първия кош.“, обяснява Петър.

    На всичкото отгоре дерето в непосредствена близост до имота му, меко казано е заприличало на тресавище. Нечистотиите не се виждат във водата, заради избуялата растителност, само се подушват. Растителността е завзела поне още 300 метра надолу от имота на Петър. Наносите и храстите дори са подронили брега. От 2015 година не е почиствано, обяснява стопанинът. Той се притеснява, че по невнимание на минувач и изхвърлена незагасена цигара, сухите папури могат да лумнат в огън и да засегнат дома му. Но не само от огънят, Петър Гълъбов се страхува и от водата, която вече му е напакостявала преди 4 години. Сега водата е много ниска, но на пролет, когато започне да се топи снега, вдига нивото си и залива поляната наоколо, обяснява той. При последното наводнение целият първи етаж на къщата му бил залят. Наложило се да изхвърли килима, балатума, а средства за нови няма.

    От години Петър Гълъбов се опитва да накара институциите да си свършат работата. Поне през година де се чисти канала, нещата няма да са толкова трагични. Плащам си данъците, не съм неизряден данъкоплатец. Имотът е в регулация и адрес имам. Но нито има път като за зона в града, нито кош за боклука има наоколо, ядосва се той.

    Последното му брожение до кмета на Хасково все пак дава резултат.

    Изпратена е Междуведомствена комисия, която е огледала мястото. Обещанието от страна на местната власт е, че зоната ще бъде включена в Плановото почистване на речни участъци на територията на общината през 2019 година. „До тогава я камилата, я камиларят. Ако запалят преди това тук, какво ще стане? Тогава и да е планирано вече няма да има смисъл.“, контрира на отговора собственикът на имота и посочва, че това, което му остава, е да се надява, че ще изпрати тази зима без инциденти.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Да
      Данъкоплатец
      9 -2
      22:35, 14 ное 2018
      Ако става дума за непогледнатия път в т.нар. жилищен район "Каменец" до Къшчешма проблема касае буквално стотици плащащи данъци граждани на Хасково.Този път е изключително използван и необходим като може да се направи връзка откъм Ямача или да бъде направен откъм асфалта след "Личо глас" Толкова ли е сложно да се направи/асфалтира/ този участък за да може линейки,таксита да имат достъп , а и сметосъбиране...
    • 2
      Sv
      Svetlomir Arsov
      2 -2
      06:12, 15 ное 2018
      В кв. Болярово от десния край има отводнителен канал,направен да поема идващата вода от нивите. Този канал от години никой не го е чисти! И всяка зима водата нахлува в домовете ни. След като всички плащат данъци и еко такси се предполага че общината трябва да се погрижи за всички.
    • 3
      Zu
      zurna
      2 -3
      09:22, 15 ное 2018
      Инвалид както. Индивид с един вид :Д :Д :Д :Д
    • 4
      Гр
      ГРАЖДАНИН
      1 0
      12:35, 15 ное 2018
      Аз също имам имот в местност "Каменец" всяка година си плащам данъците, макар че е необитаем. Как може да има жилищна зона или квартал без улици и кошове за боклук?

    Случаен виц

    Последни новини