Откриха "бактерия на Шрьодингер", квантово оплетена случайно

    Ново изследване на учени от Университета в Оксфорд може да стане много, много по-голяма стъпка към квантовата физика в биологията. Те анализирали експеримент от 2016 г., проведен от учени от Университета в Шефилд, може да имаме неволно създадени бактерии, които са оплетени квантово с частици светлина.

    При изследването на Оксфорд не е извършван бактериологичния експеримент, който първоначално е бил проведен, за да изпробва нещо съвсем друго.

    Изследователите от университета в Шефилд се опитвали да видят дали могат да отразяват светлината чрез зелени серни бактерии, поставени между две огледала, и да създадат система, в която бактериите винаги абсорбират и излъчват същите частици бяла светлина. Експериментът бил успешен, но изследователите от Оксфордския университет решили да прегледат по-отблизо данните.

    Новото изследване твърди, (https://doi.org/10.1088/2399-6528/aae224)  че светлинните частици взаимодействат не само с фотосинтезиращите молекули на бактериите, но всъщност стават заплетени с тях на квантово ниво.

    Това потенциално е голямо откритие не само защото би представлявало един от първите случаи на биологичен организъм, показващ квантови ефекти, а защото може да докаже, че зелените серни бактерии са се развили така, че използват квантовите феномени.

    Зелените серни бактерии живеят в тъмните части на океана, където фотосинтезата е трудна, така че ако имат специална способност да взаимодействат с фотоните, това може да е еволюционна адаптация.

    Според Тристан Фароу, от Оксфордския университет, експериментът може да бъде голяма крачка напред за квантовата биология. "Със сигурност е ключът да докажем, че по някакъв начин сме изправени пред "бактерия на Шрьодингер", ако щете"...

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини