Звездопад този уикенд

Нощите около 11 ноември ще предложат поредния за годината звезден спектакъл в небето. Метеорният поток носи името Северни Тауриди. Открит е още през далечната 1869 г. Звездният прах идва от кометата Енке, а роякът е толкова обширен, че позволява падащите звезди да се наблюдават с различна интензивност от септември до декември.

Интензитетът на Тауридите не е голям. Обикновено се наблюдават между 5 и 10 метеора в рамките на 1 час. Космическите прашинки от този поток обаче изгарят зрелищно в небето и падащите звезди, които виждаме от Земята, са ярки болиди.

За наблюдение са подходящи късните часове на нощта. По-добра видимост има на места, където светлинното замърсяване е минимално – т.е. - далеч от светлините на града. Според актуалните прогнози на облачността в следващите дни от България видимостта ще е най-добра в западната половина на страната в нощта на петък срещу събота. В събота срещу неделя облаците ще позволят звездопадът да се вижда добре в Източна България. В неделя срещу понеделник видимостта отново ще е по-добра на запад.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини