12 °C

Архиерейска света литургия в Асеновград за Архангеловден (Снимки)

Тържествената света литургия за Архангеловден в Асеновград бе възглавена от Негово високо преосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Стотици миряни от района пристигнаха в храма „Свети Архангел Михаил“, за да се помолят за здраве, благоденствие и добруване.

Църквата е определила този ден в чест на светите ангели и най-вече на свети Архистратиг Михаил, когото счита за вожд на небесните сили. Един от висшите ангели – Денница се възгордял и чрез своето падане увлякъл множество други духове, но всички ангели, под началството на Архистратиг Михаил, които останали верни на Господ, продължавали да му служат и да възпяват славата му. На Църквата са известни имената на седем първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господ. Всеки от тях има свое особено служение. Словото Божие представя свети Архистратиг Михаил като вожд на небесните сили и борец против духовете не тъмнината. Поради това той се изобразява с копие в ръка, а с краката си тъпчещ дявола. Архангел Гавриил, според светото писание, е известител на тайните Божии:

- Рафаил – церител на недъзите
- Уриил – просветител на душите
- Салатиил – почита се като молител и застъпник пред Бога
- Йехудиил – прославител на Господа
- Варахиил – подател на Божиите благословения

Всички ангели се считат пазители на човеците и Църквата се обръща към тях с молитва – "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди".

Православната църква вярва, че всеки човек има свой ангел–пазител, който се моли за него на Бог, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди. Това вярване е основано на думите на самия Христос, който, посочвайки децата, казал на учениците си: "Гледайте да не презрете едного от тия малките, защото, казвам ви, техните ангели на небесата винаги гледат лицето на моя Отец небесен".

В молитвата към ангела–хранител се казва: "Свети ангеле, който си ми даден от Бога, добри мой пазителю, моля ти се, избави ме от всякакви напасти, спаси ме от скърби!" А при всяка служба на просителната ектения молитвата към Бог е да ни даде "мирен ангел, верен наставник, пазител на нашите души и тела".


Източник: asenovgrad.netКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 24.04.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини