Най-високата статуя на света

Преди няколко дни в отдалечена част на най-западния индийски щат Гуджарат бе открита "Статуя на свободата", посветена на първия заместник министър-председател на Индия Сардар Валабхаи Пател.

Гигантската статуя с височина 182 метра стана най-високата в света, надминавайки предишния рекордьор - статуята на Буда Вайрочана в Китай с височина 128 метра. Пиедесталът, на който се намира "Статуята на свободата" в Индия, достига височина 58 метра, а общата височина е почти четвърт километър.

Историята

Построена е върху малък речен остров, наречен Садху Бет, с изглед към изолирания язовир Сардар-Саровор. Мостът свързва основата на статуята с континента. Когато финално се реализира проектът на стойност около 430 милиона долара, ще се появи посетителски център, музей в основата на статуята, увеселителен парк и дори хотел за туристите, които статуята е предназначена да привлече.

Посетителите ще имат възможност да се изкачат до панорамна площадка, разположена на височина 153 метра, приблизително на височината на гърдите на огромната фигура.

Статуята в памет на Валабхаи Пател е изработена така, че да издържи на ураганен вятър със скорост 180 км/час и на земетресение от магнитуд до 6,5 по скалата на Рихтер.

Над създаването на паметника са работили над 250 инженери и 3400 строители.

Хората, останали без дом

За да се построи "Статуята на свободата", са изселени около 185 семейства, предимно племенни групи със специален статут. Те са изгонени от домовете си без да получат адекватно обезщетение. Някои от местните се оплакват от огромната загуба на обществени средства, които биха могли да бъдат изразходвани за нещо по-полезно. Паметникът, който е с бронзово покритие, няма да бъде рекордьор за дълго обаче, пише Life Globe.

След само две години дори още по-висока статуя на владетеля от 17-ти век Шиваджи ще бъде завършена край бреговете на Мумбай. Тя ще достигне височина от 212 метра и ще оглави списъка с най-високите статуи на света.

Източник: lifestyle.bg

Коментари в сайта

Последни новини