Топ 6 храни за есента, за да не се разболявате

Есента е сезонът, в който имунитетът ни отслабва и междувременно ни атакуват всякакви вируси и бактерии. Така че освен пазене, често миене на ръцете, топли дрехи и много витамини, трябва да внимаваме и с какво се храним.
 
Сезонните храни са чудесни, ако искаме да подсилим нашата имунна система. Те съдържат всички необходими витамини, минерали, фибри. Притежават и мощни бактерицидни свойства. Освен това ще ви дадат повече енергия и ще ви помогнат да се преборите с есенната депресия.

Печени ябълки
 
Ябълките са полезен източник на витамините А, В, Е, С, натрий, йод, мед, фосфор, калий. При термичната обработка голяма част от тях се запазват. Печените ябълки при термичната обработка изгубват своята киселинност. Така те могат да се употребят и от хора, страдащи от стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания. Идеални са в борбата с бръчките. Имат и благоприятно въздействие върху работата на бъбреците. Страхотни са за нормализиране на кръвното налягане.

Мед
 
Този „нектар на боговете“ не само е много вкусен, но и притежава куп полезни свойства. Медът е с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания. Има антибактериални свойства, които стимулират имунната система. Дава на тялото ви голям прилив на сила и енергия, тъй като е източник на въглехидрати. Медът съдържа няколко пробиотични бактерии.

Тиква

 

 
Една от най-типичните за есента храни, безспорно е тиквата. Тя е добре заредена с полезните бета-каротин, витамин С и фолиева киселина. Дори техните семки са богати на хранителни вещества и са добър източник на цинк и Омега-3 мастни киселини. Освен това правейки тиквата част от ежедневния ни хранителен режим, можем да помогнем на кожата да се справи с неблагоприятното време, като я овлажнява и подхранва.

Джинджифил

 

 
Джинджифилът има високо съдържание на калий, на манган и минерали. Съдържа смоли, полизахариди, флавоноиди и етерично масло, на което се дължи лютивият му вкус. Освен като подправка джинджифиловото коренище се използва и за лечение на много болести. Той е изключително подходящ за хладните есенни дни. С него се лекува кашлица, настинка, налепи по гърлото. Действа като естествено противовъзпалително средство. Подправката помага за по-бързото възстановяване на организма при простуда, ангина и грип. Стимулира отделянето на слуз от бронхите и изчиства дихателните пътища. При грип и настинка се препоръчват инхалациите с прясно сварен корен от джинджифил.

Канела

 

 
Канелата е идеалният избор за есента. Тя се използва за лечение на простуда, кашлица. Ароматът на канелата успокоява сетивата и спомага да поддържаме тялото си топло и във форма през есента и зимата. Смята се, че канелата повишава енергията и жизнеността и е особено подходяща за хора, които страдат от студени крайници. Освен като стандартната подправка за десерти и чайове, с канела на прах може да поръсите салати, различни ястия и да се добавя към сосове.

Червени боровинки

 

 
Червените боровинки са вкусни, сочни и здравословни плодове, чийто сезон е именно есента. Те са нискокалорични и буквално натъпкани с полезните за сърцето антиоксиданти – антоцианини. Този плод играе и важна роля при лечението на заболявания на венците, възпаления в устната кухина, инфекции на пикочните пътища, както и при различни форми на рак. Може да намерите пресни червени боровинки през месеците от септември до декември, макар че най-често ги приемаме под формата на сок или ги използваме за различни сосове.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини