Норвежки опит: „Огньовете“ над Хесдален стимулират младите към науката

    Как мистериозните явления могат да бъдат стимулиращи за младите хора и да ги тласкат да подхождат към трудни науки, като математика и физика не само през учебниците, но и с интереса на живите проучвания, норвежкият опит сподели по време на Научната конференция в Хасково, посветена на паранормалните явления, изследователят Ърлинг Странд, който е преподавател по физика и информационни комуникации в Østfold College.

    Неговият първи опит с наблюдение на странни явления е през 1983 година в едноименната долина на малкото норвежко градче Хесдален. Наблюдава светлина от другата страна на планината. Това предизвиква вниманието му, но колегите му го съветват да не се забърква в подобни проучвания. Тази тяхна реакция обаче го провокира още повече към мистериозното явление.

    Съобщения за светлините над Хесдален, които местните  наричат „огньове“, има от 200 години. Но първите по –задълбочени проучвания на светлинния феномен учените започват през 1984 г. , а от 1998 г. в долината Хесдален  има и постоянна научна станция, оборудвана с необходимата техника.  

    По време на сесията си на днешната конференция Ърлинг Странд разказа за различни наблюдения, извършени както от самия него, така и от негови приятели. Регистрират, че явлението се проявява при различни метеорологични условия, светлините променят формите си, а понякога са и оцветени в червено, синьо, жълто… понякога са единични, друг път се проявяват в странни образувания. Размерите на светлините са от много малки до такива, които са няколко десетки метра в диаметър, но в повечето случаи остават невидими за радара. Изследователите са ги наблюдавали да падат и много ниско, буквално в краката им, но без да оставят следи. В  близост до земята обаче стерилизират почвата, убивайки бактериите в нея.

    Хората, които са ги регистрирали споделят, че понякога са се страхували, но са запазвали позициите си, заради надделялото любопитство към феномена.

    При едно от наблюденията радарът засича, че  светлината се движи със скорост 30 хил. км. /ч. „Това е действително много бързо!”, възкликна лекторът. Той разказа за усещанията при  наблюденията по време на висока магнетична дейност, когато резултатите от тестовете с лазер са наистина впечатляващи. „Насочвайки лазера, който беше със слаб лъч, към светлините, се получаваха двойни светкавици, а когато  го обърнехме надолу, той пробляскваше едва-едва. Понякога се чувстваше клатещо движение, все едно сме в лодка. ”

    От над 180 визуални и технически засечени наблюдения, 53 са описани като „странни“, казва Ърлинг Странд. Проучванията и анализите, придружени със стотици снимки, направени в светлата част на деня на светлините над Хесдален са представени на научна конференция през  1984 година.  На нея присъстват 27 учени от различни националности. Сред тях и номинираният за Нобелова награда атомен физик Борис Смирнов, според който явлението от Хесдален действително съдържа елементи, които нямат аналог в  науката.   И други учени квалифицират светлините над долината, като истински физически феномен. „Това беше преломен момент за възприятията към тези явления. На тях започна да се гледа с друго око“, сподели на конференцията в Хасково Ърлинг Странд.

    Докато обаче учените правят проучвания и търсят начин да разбулят тайната над Хесдален в Норвегия се отчита образователен луфт заради  факта, че много малко от младите хора избират  да изучават физика и математика.

    „В началото на 2000-та година имаше сериозна дискусия в норвежкото общество – прекалено малко от студентите се интересуваха от математика и физика, което означаваше, че намаляват младите хора, които да поддържат съществуването на  информационното общество. Тогава се сетихме, че можем  да използваме мистерията, за да покажем, че науката може и да е вълнуваща“. Така се организира за студентите научен лагер на полеви условия, за да изследват те хесдаленската мистерия. „За седмица време на полето и в планината студентите с преподавателите си правеха проучвания на терен. Явленията можеха да се покажат по всяко време и това беше вълнуващо. На студентите тези емоции им харесваха, а в същото време учеха наука –математика и физика, анализираха събраните данни. ”, сподели норвежкия педагогически опит Странд.

    И до днес този наблюдателен лагер в Норвегия е много популярен, а кандидатите за него са десетки. В Хесдален дори има избираем  учебен  предмет „полева работа“, който е много желан от студентите. При по-облекчени условия наблюдения извършват и 15-годишните. „Така младите хора се научиха, че все още има мистерии, а това пък може да им повлия да станат изследователи, когато продължат развитието си. ”, категоричен е Странд.

    Полевият лагер за 2018 година е приключил в средата на октомври. При наблюденията преди месец е направена и нова снимка на странното явление над долината.

    Така „огньовете“ над Хесдален будят и провокира младите умове, които чрез изучаване на науките догонват времето в стремежа си да разбунят мистерията им.

    „Организирайте и вие подобни наблюдателни, научно-изследователски лагери, дори пригодени за по-малки ученици, защото видяното на тях предизвиква да се учи без книга, а чрез личния опит. Тогава младите сами започват да търсят научните доказателства и да трупат знания. ”, провокира залата Ърлинг Странд.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      2 -1
      09:28, 4 ное 2018
      Залата пълна с младежи.Норвегия нали ратифицира Истамбулската конвенция?Каква да чакаме от тях?
    • 2
      Зн
      знаеш ли
      4 0
      09:47, 4 ное 2018

      Не се учудвам че сме на това дередже. Ние смятаме другите за луди. Не се интересуваме колко са напреднали и как го правят. Ние сме най хитрите и затова сме се докарали до там.

    Последни новини