Парламентът събра кворум на третия път заради БСП и ДПС

От третия път с кворум от 121 депутатите започнаха работа.

Само 111 законотворци бяха отчетени преди първият опит парламентът да заработи днес. Цвета Караянчева даде 10 минути почивка. 

И вторият опит за събиране на кворум се провали със 116 депутати. С нова почивка, те чакаха последен, трети опит.

При първите два опита депутати от БСП бяха в зала, но не се регистрираха. При третия опит от БСП не бяха в зала. От ДПС влязоха след откриване на заседанието.

По план в дневния ред на парламента влиза Закон за киберсигурност, с който в националното законодателство се въвеждат изискванията на европейска директива. Законът урежда дейностите по организацията, управлението и контрола на киберсигурността, в това число всички дейности и проекти по киберотбрана и по противодействие на киберпрестъпността.

Със закона се създава система за киберсигурност. Предвидено е тя да бъде част от системата за защита на националната сигурност. Управлението и организацията на системата се осъществява от Министерски съвет, а за подпомагане на дейности към правителството се създава Съвет по киберсигурност. Председател на този съвет е заместник-министър председател, определен от премиера.

От около месец народното събрание има трудности с кворума. 

На 29 септември БСП бе сред народа и кворум в парламента нямаше. Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви тогава, че отсъстващите депутати ще останат без заплати. Компромис тя предвиди само за тези, които отсъстват по уважителни причини.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини