Томислав Дончев: Следващата година ще бъде решаваща за бъдещето на Европейския съюз

Следващата година ще бъде решаваща за бъдещето на Европейския съюз. Намираме се на политически кръстопът, белязан от европейски избори през 2019 г., и трябва да решим от какъв Съюз имаме нужда. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев в Букурещ на организираната от румънското правителство конференция „Приобщаваща Кохезионна политика за Съюз, по-близък до нашите граждани“.

Форумът се провежда в ключов етап на преговорите по предложенията за бюджет и законодателен пакет на ЕС за следващия програмен период 2021 – 2027 г. В контекста на този дебат Дончев призова за намиране на баланс между нуждата да бъдат финансирани новите предизвикателства на ЕС и в същото време да бъдат запазени традиционните европейски политики. Той подчерта необходимостта стратегическите инвестиции да бъдат планирани дългосрочно и отвъд политическите цикли, да се гарантира необходимата предвидимост в следването на трайните европейски приоритети, но и нужната гъвкавост за преодоляването на непредвидени предизвикателства. По думите му в търсенето на баланси не трябва да се забравя, че Кохезионната политика на ЕС е нещо повече от счетоводни параметри, тя е обединяващата формула, която укрепва самия Съюз.

В Конференцията участваха министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила, европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер, европейският комисар по регионална политика Корина Крецу, председателят на Европейския комитет на регионите Карл-Хайнц Ламберц, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Вазил Худак, представители на Европейската комисия и Европейския парламент, министри от държавите-членк.

 Haskovo.net
 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини