10 скрити знака за болни черва

Днес повечето експерти в медицинската общност потвърждават огромното въздействие на чревната работа върху цялостното здраве и благополучие. 

​Основните задачи на червата са хранителната обработка, абсорбцията на хранителни вещества, регулирането на имунната система и равновесието на бактериите.

Нашите черва съдържат голям брой микроби и са необходими за борба с патогенните бактерии и вируси.

Особено важно е,че здравето на червата, поддържа здрав ум и тяло.

1. Чувство на тревожност, разочарование и депресия.
Изглежда странно да свързваме червата си с емоциите. Но знаехте ли, че 70% от серотонина е в червата? Ниските нива на серотонин са свързани с промени в настроението, депресия, повишен апетит или липса на такава, и безсъние.

2. Сладка храна
Лептинът и грелинът са протеини, които действат подобно на хормоните, които стабилизират апетита - и нашите чревни бактерии отделят много от тях.

Тези протеини засягат нашата жажда за храна, така че ако ядете много захар, бактериите ще се адаптират към този вид нездравословна диета. В резултат на това червата ви искат да му дадете дневна доза захар. Елиминирането на чревните проблеми ще намали броя на бактериите, които причиняват зависимостта от захарта.

3. Преддиабет или диабет
В проучване, публикувано в списанието "Ендокринологични връзки", учените демонстрират връзка между микрофлората на дебелото черво и наличието или потенциалното развитие на диабет тип 2.

Някои чревни бактерии индуцират имунен отговор. В резултат на това "причинява възпаление в цялото тяло, включително черния дроб и мастните клетки, което може да повлияе на общия метаболизъм, както и чувствителността на черния дроб".

4.Кожни проблеми 
Кожни обриви и хронично състояние на кожата с екзема може да показват проблем в червата. Особено често по отношение на дисбаланса на бактериите.

5. Храносмилателни проблеми
Остри чревни проблеми, като подуване на корема, диария и повишено образуване на газове, могат да означават дисбаланс в чревните бактерии. Неправилните изпражнения и метеоризма могат да показват ниско ниво на киселина в стомаха. В резултат на това той оказва неблагоприятно влияние върху способността за смилане на храната.

6. Автоимунни заболявания и отслабен имунитет
Проблемите на червата и непоносимостта към глутен предизвикват развитието на автоимунни заболявания. Чревните проблеми могат да се проявят при остри и хронични заболявания.

7. Хранителни алергии и свръхчувствителност към храната
Хранителната непоносимост (например непоносимост към лактоза) е почти винаги страничен продукт на болни черва. Не забравяйте, че те неправилно смилат всички храни. Вместо да остане в затворения цикъл на червата, храната излиза от червата и навлиза в кръвообращението.

Когато тази храна "избяга", тялото я тълкува като заплаха и инициира имунен отговор. Развитието и влошаването на хранителните алергии и внезапната чувствителност към определени храни може да показват проблем.

8. Лош дъх
Халитозата е медицински термин, използван за хронично описване на лошия дъх. Микробният дисбаланс в червата може да се прехвърли в други части на тялото, включително в устата. Проблемите в чревната флора правят тялото все по-чувствителни към състояния, които причиняват неприятна миризма (например бъбречно заболяване или диабет).

9. Трудности при заспиване и безсъние
Те са показатели за химически дисбаланси в мозъка. Както вече споменахме, нашите черва съхраняват и регулират серотонина, който стимулира и регулира съня.

Когато липсва серотонин, това може да доведе до безсъние, както и проблеми при заспиване.

10. Отслабване без видима причина
Някои чревни бактерии допринасят за загуба на тегло. Прекомерното количество микроби в тънките черва затруднява абсорбирането на мазнини, минерали и витамини, както и на други полезни вещества.

Източник: http://www.zajenata.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини