Сериалът, близък до шедьовър, според Стивън Кинг

Нов сериал по „Нетфликс“ получи един от най-големите комплименти, с който хорър може да се похвали - на Краля Стивън Кинг. „The Haunting of Hill House“, продукция на видеоплатформата, е създаден от Майк Фланаган по хорър класиката на Шърли Джаксън от 1959 г., съобщава „Индипендънт“.

У нас романът е издаван със заглавието „Свърталище на духове“ („Изток-Запад“).

„Свърталището“ проследява в десет епизода съдбата на петима братя и сестри, израснали в най-известната къща в Америка, обитавана от духове и зли сили. Вече възрастни, те се събират отново след смъртта на най-малката им сестра, което ги връща към привиденията (някои метафорични, други не чак толкова) от миналото, за да се преборят с тях.

Кралят на хоръра Стивън Кинг посвети пост в Туитър на „Свърталище на духове“.

„По принцип не се интересувам от ревизионизма, но това е страхотно. Близо е до творба на гений, наистина. Мисля, че Шърли Джаксън би одобрила, но кой знае със сигурност“, написа Кинг в социалната мрежа.

Авторът на някои от най-великите хорър романи, вдъхновили филми като „Сиянието“, „Кери“, „Куджо“… не е единствен във възторга си. Критиците дават подобни оценки, а зрителите в IMDb му дават рейтинг 9,1 от 10 като цяло, а на отделни епизоди достига 9,5. Рейтингът му в „Метакритик“ е 80. Даниел Дадарио от „Варайъти“ твърди, че сериалът е „ефектен фестивал на страха, който прави повече от това да шокира зрителя“.

Книгата, по която е екранизиран „Свърталище на духове“, е призната за шедьовър в жанра. Популярният автор на хоръри Рамзи Кембъл, заявява, че „не познава друг автор, който да може да предаде параноя и ужас по по-деликатен начин“, „кой друг може да ужаси с описанието на пикник на поляна?“.

Кинг споделя пред „Гардиън“, че именно Шърли Джаксън го е вдъхновила да напише „Сиянието“.

Източник: http://clubz.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини