44 първокласници със сертификати на патронния празник на „Иван Рилски“

    44 първокласници от основно училище „Св. Иван Рилски“ в Хасково получиха сертификати на патронния празник на школото. Удостоверенията за участие в седмицата на кодирането раздаде директорката на школото Тонка Ченгелова. Днес свои сертификати за първи стъпки в информационните технологии получиха учениците от 1 „Ж“ клас с ръководител Галина Маратилова, която също бе отличена. По-късно трябва да бъдат раздадени и на учениците от 1 „Б“ клас с ръководител Йорданка Първанова.

    По-рано сутринта ученици от училището поднесоха цветя пред барелефа на Свети Иван Рилски, намиращ се на втория етаж в коридора на школото.

    „Тази година честваме 135 години от именуването на училището, а догодина ще отбележим 150 години от основаването му“, обясни Тонка Ченгелова. Школото е създадено през 1869 година, но бързо се разраства в Трънската махала в квартал Змийни. В него започват да учат ученици от всички краища на града и от 1883 година започва да съществува като самостоятелно начално училище „Св. Иван Рилски“ и първоначално занятията са се провеждали в пет учебни стаи, обясни учителката по история и география Антоанета Димитрова, която е и ръководител на мероприятията по честването на патронния празник. По повод празника на училището са предвидени редица дейности – за петокласниците е предвидено посещение в църквата „Свети Димитър“, шестите класове ще участват в беседа в библиотеката, свързана с живота и делото на Свети Иван Рилски, седмокласниците ще посетят църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил“, вторите и четвъртите класове са били на кино, а третите класове участваха в търсене на изгубено съкровище в Регионалния исторически музей, свързано с живота и делото на Рилски.

    През изминалите дни са били проведени турнири по народна топка и футбол. Децата рисуваха, правиха и колажи със снимки от живота и делото на Рилски.

    За празника бяха изпратени и два поздравителни адреса – от Ученическия парламент на школото и от директорката.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Уч
      Ученик от Б клас
      12 0
      12:06, 19 окт 2018
      Браво на ръководството на училището за добрата организация!
    • 2
      Ро
      родител
      16 0
      12:23, 19 окт 2018
      Честит празник! Успехи и за в бъдеще!
    Последни новини