BMW i3 вече без опцията с бензинов двигател в Европа

Слуховете се потвърдиха – BMW обяви, че повече няма да предлага i3 електромобила с допълнителния бензинов двигател в Европа.

Моделът ReX на i3 е оборудван с малък бензинов мотор, който задвижва колата в продължение на стотина километра след изчерпване на заряда в батерията. Версията все пак ще се предлага още известно време в САЩ и Япония.

Според компанията, "Занапред ще се предлага само изцяло електрическата версия на i3, като ReX вариантът отпада заради подобренията в технологията и увеличението на пробега, както и наличието на все повече бързи зарядни станции, което вярваме, че ще повиши още повече интереса към i3."

Това обаче важи само за Европа, където BMW участва в разгръщането на IONITY мрежата от зарядни станции. Засега електромобилите на BMW ще могат да се зареждат с максимум 50 кВт по CCS DC стандарта. Освен това, последната версия на i3 с най-новата 42 кВтч батерия излиза на пазара първо в Европа (от ноември).

Официалният пробег с 42 кВтч батерията е 310 км по WLTP, но BMW дава 260 км. Според нас това е така заради динамичната задвижваща система на i3, която предполага към по-пъргаво каране. Очакваме да имаме възможност да тестваме колата в рамките на тази година. Интересно ще е какво ще покаже i3 42 при тестовете в различен режим, както и как ще се отразява по-студеното време на пробега.

Реално увеличението спрямо настоящата батерия от 33 кВтч е с 9 кВтч до 42 кВтч, но спадът в цените на батериите позволява цените да останат сходни. В случая, версията на i3 с най-новата батерия е само с €450 по-скъпа отколкото предния модел, което си е буквално същата цена. За i3 това вероятно ще е последният ъпгрейд на батерия в рамките на живота на този модел. Предстои излизането на iX3 през 2019 г. и още BMW електрички.

Източник: eCars

Коментари в сайта

Последни новини