Нов голям срив? Ето седемте най-сериозни риска

Колко остава до следващия голям срив? Признаците за нова световна криза се множат, но откъде дебне най-голяма опасност? Ето топ 7 на рисковете:

Риск първи: огромната задлъжнялост

Неслучайно казваме: бели пари за черни дни. Светът обаче изглежда не е свикнал да пести: от 2008 година насам общата задлъжнялост е нараснала с цели 60% и в момента достига астрономическата сума от 182 трилиона (182.000.000.000.000) долара. Толкова пари липсват в обществените и частните каси по цял свят. Откъде да се вземат в такъв случай парите, които биха могли да ни спасят от нов финансов крах?

Риск втори: бързо развиващите се страни

Те произвеждат 40 процента от глобалната икономическа мощ, но продължават да са много уязвими: редица бързо развиващи се страни насърчават вътрешното си потребление с чужди пари - най-вече с долари. Но с покачването на американските лихви тази схема ще започне да издиша, защото инвеститорите ще предпочитат да влагат парите си в САЩ. Първата жертва е Аржентина, Турция може да я последва.

Риск трети: американската икономика

Доналд Тръмп все още успява да поддържа изкуствения икономически бум в САЩ - с данъчни подаръци и търговски бариери. Но в тази несигурна за световната търговия среда много компании предпочитат да харчат парите си, вместо да правят нови инвестиции. МВФ очаква през 2018 година да бъде достигнат пикът на икономическия ръст, след което ще започне стремглаво спускане надолу.

Риск четвърти: търговският конфликт

Месо и зеленчуци от САЩ срещу стомана, текстил и техника от Китай: Вашингтон и Пекин взаимно си наложиха мита върху продукция на обща стойност 360 милиарда долара. МВФ е изчислил, че това ще намали икономическата мощ на САЩ с 0,9 процента, а тази на Китай - с 0,6 на сто. Ако този спор се разрасне, ще пострадат всички: световната търговия ще намалее със 17,5 процента, прогнозира СТО.

Риск пети: банките

"Сенчестите банки" оперират на тъмно - извън регулирания банков сектор. Според шефа на ЕЦБ Марио Драги, тези банки представляват 40% от финансовата система на ЕС. Но и много от редовните банки нямат достатъчно резерви в случай на нов срив. В същото време само 10 години след кризата поуките явно са забравени - много компании взимат рискови кредити и задлъжняват сериозно.

Риск шести: "твърдият" Брекзит

Времето тече, а все още няма общ план за края на британското еврочленство на 29 март 2019 година. Ако не бъде постигнато споразумение за свободна търговия, само германските фирми ще трябва да плащат годишно над 3 милиарда евро за мита. А граничните контроли допълнително ще затруднят бизнеса им. Автомобилни концерни като Нисан, Тойота и БМВ по всяка вероятност ще закрият заводите си на Острова.

Риск седми: Италия

Управляващите в Рим популисти искат да изпращат италианците по-рано в пенсия, а за безработните да осигурят безусловен минимален доход. При това Италия е след Гърция най-задлъжнялата страна в Европа - има дългове за над 2,2 трилиона евро. Междувременно Гърция излезе от европейския спасителен механизъм и се опитва сама да изчисти лошите кредити на банките си.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини