Кръстьо Кръстев е носител на наградата "Георги Караславов" за 2018 година

Национална литературна награда за белетристика „Георги Караславов” тази година беше връчена на Кръстьо Кръстев –автор на редица документални и художествени творби и председател на Дружеството на писателите в Първомай.

Наградата на името на Георги Караславов е учредена през 2004 г. по предложение на тогавашния общински съветник, писателя Георги Тончев.

Наградата се присъжда за белетристични книги издадени през предходните две години.

Журито е в състав от 5 човека, каквото е решението на ОбС – Първомай, квотно разпределено  - двама от СБП и трима от община Първомай. Тази година председател на журито бе председателят на СБП Боян Ангелов, а другият представител на Съюза бе членът на УС на СБП – Трендафил Василев.

Фоайето на читалището в Първомай бе мястото, което събра любители на словото, приятели и близки на Кръстьо Кръстев, гости от СБП, от Дружеството на писателите в Димитровград,  кмета на общината Ангел Папазов и заместника му Николай Митков, колеги на Кръстев от Дружеството на писателите в Първомай.

Водеща на вечерта бе Веселина Танева. 

След традиционния разказ за живота и творчеството на академик Караславов ученици от ПГСС „Васил Левски” – Първомай, подготвени от учителя по български език и литература Жанета Стоянова, прочетоха откъси от  белетристични творби на Г.Караславов. Присъстващите чуха и част от произведение на наградения за 2016г. Димитър Томов.

Решението на журито обяви Трендафил Василев, а наградата бе връчена от кмета на общината Ангел Папазов. Много поздравления получи носителят на наградата Кръсто Кръстев, който през тази година навършва 80 години.Между поздравилите го бе и поетът Демир Демирев, който му пожела още много разорани бразди на нивата на белетристиката.

Кръстьо Г. Кръстев е роден в Пловдив, зодия „Стрелец”, 1938 г. Живее и работи в Първомай. Ръководи радиовъзел „Първомай”. Акивно сътрудничи на местни, областни и национални електронни и печатни медии. Член е на редакцията на в. „Тракийско слово” и на редакционния съвет на в. „Жарава”. Публикува материали в списанията „Ново време”, „Понеделник” и „Везни”.

Председател е на Дружеството на писателите „Георги Караславов” в Първомай.

Творческите му интереси са в областта на прозата и есеистиката. Член е на Съюза на българските писатели.

Дълги години се е занимавал с театър като режисор, постановчик и актьор  в постановките на театрален колектив „Димитър Делчев” – Първомай. Присъстващите в залата на 12 октомври се насладиха на монолога изпълнен от Атанаска Велчева, част от спектакъл посветен на 120 години читалище в Първомай, по текст на Кръстев.

Развълнуван, носителят на наградата прочете на финала специално подготвено за вечерта есе, тематиката на което бе посветена на литературния път на патрона на наградата  - Георги Караславов.

Точно преди началото на самото тържество пристигна и най-новата книга на Кръстев „Родоначалникът” – есе посветено на живота и дейността на академик Георги Караславов.

Трендафил Василев предаде поздрави от УС и от председателя на СБП, като подчерта, че Кръстьо Г. Кръстев е автор не само от регионално значение, а е с принос към националната литература на България.

Красимира Ст. Славова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ив
    Иван Маринов
    1 -1
    21:37, 20 окт 2018
    Напишете кои са тримата от Община Първомай,че ми стана интересно. И дали знаят къде се пише пълен член...
    • Ма
      *** Иванова
      2 0
      11:06, 1 яну 2019
      Когато на някого му липсва емоционална интелигентност и талант, се заравя в правила,които се зазубрят. Едното го намираш,прочиташ и си припомняш /а има и коректори/, а другото е нещо, което или е закодирано в теб, или няма как да го зазубриш.
Последни новини