Златното съкровище било имитация, твърдят задържаните иманяри

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста четиримата задържани при опит за продажба на златно съкровище.

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група и незаконна продажба на културни ценности. Сред арестуваните е и служителят на ДАНС Недко Добчев.

По-рано днес от пресцентъра на МВР съобщиха, че "иззетите предмети – златен венец, гривни, пръстени, торква, огърлие, са с изключително висока стойност не само в парично, но и в културно-историческо измерение."

Според заместник-директора на Националния археологичен музей на БАН Христо Попов само златният венец – над 400 г, е на стойност 2 милиона евро.

До момента няма основания за съмнения в автентичността на предметите, които са с изключително високо културно-историческо значение, датирани към втората половина на IV в пр. н. е., твърдят от пресцентъра на МВР.

В съдебната зала иманярите Димитър Андинов и Петър Влаев обаче обявиха златото за имитация: венецът бил изработен от Влаев - от сребро и злато, и състарен с киселина, съобщава БНР.

В тридневен срок днешното решение на Специализирания наказателен съд може да бъде обжалвано пред втората инстанция.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини