Нидал Алгафари се завръща в Първомай, за да представи тетралогията си

Нидал Алгафари ще гостува на Първомай на 18 октомври. Читатели и любопитни могат да се срещнат с него от 18 часа във фоайето на читалище „Св.св. Кирил и Методий“.

Алгафари ще представи книгите си от своята тетралогия -  „Боже, защо Господ лъже?”, „Аллах, милост нямаш ли?”, „Любиш ли ти Бог си” и „Орисани да избираме”.

Познат ни като сценарист, журналист и политически пиар, Нидал Алгафари изненада преди няколко години с първите си две книги. Тогава той гостува в Първомай по покана на кметаАнгел Папазов. На срещата разказа за това как се е родила идеята за първата му книга– от една домашна работа, в която дъщеря му е трябвало да опише защо се гордее, че е българка. Търсейки нетрадиционния отговор, попада на забравени в бита ни български обичаи и образи от далечното минало. Заглавията му подвеждат – това не са теологични книги. Те разказват за севди, за българския фолклор, за преплитането на езически ритуали и нрави и пресъздават налагането на религиозните канони по нашите земи.

На своите критици, които се опасяват, че Нидал Алгафари изпълнява атеистична или ислямска поръчка, той отговаря, че е християнин, приел своята вяра след катахизис – т.е. осъзнато, познавайки добре символите на вярата и приемането на Бог в сърцето си.

Книгите са изчистени от всякакви чуждици, с изключение на турцизмите, тъй като между героите има и мюсюлмани.

По време на първото си гостуване, той се запозна с биографията на изключителния творец Динко Зограф и впечатлен от нея обеща да я вплете в някоя от бъдещите си творби.

Книгите на Нидал Алгафари са налични в библиотеките в Първомай и Дебър. 

Срещата се организира от ОНЧ "Св.св. Кирил и Методий" - Първомай и е от афиша на октомврийските празници.

За тези, които по някаква причина няма да успеят да присъстват, има и резервен вариант – писателят ще гостува на 19 октомври в село Градина.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини