Най-големият и дълголетен жив организъм на планетата

Всичко започва през 80-те години на миналия век, когато една гъба разбива рекордите и кара учените да преосмислят какво е отделен организъм.

Екип от учени от САЩ и Канада, който наскоро се върнал на мястото на тази огромна мрежа от хифи, за да изучи гените на гъбата, открива, че тя е много по-голяма и значително по-стара.

Кафяво-жълтите калпачета на гъбата (Armillaria gallica) са сравнително разпространена гледка сред мъртви и умиращи дървета в Северна Америка. Но това, което изглежда като отделни гъби, често са само върховете на истинския бегемот (библ. чудовище) - заровена мрежа от влакна, представляващи самия организъм.

През 1988 г. изследователите започнали да провеждат генетични тестове на образци от медени гъби от гората в Кристал Фолс, Мичиган. Те бързо разбрали, че маслените шапки, покриващи гората, са клонинги, възникващи като репродуктивни органи на един и същ организъм.

Първоначалните оценки показвали, че този жив организъм тежи около 100 000 килограма , като кореноподобните му хифи се разпростират в около 120 000 квадратни метра гора.

Но според последния анализ гъбата е с тегло около 400 000 килограма и покрива около 370 000 квадратни метра площ.

Нищо не става толкова голямо за една нощ. Първоначално определили възрастта на гъбата на около 1500 години, сега смятат, че е започнала от спора по времето, когато древните гърци размишлявали за природата на живота, Вселената и всичко останало - преди около 2500 години.

Но освен безкрайния размер и достолепната възраст, екипът открива особено интересна изненада в лабораторията. Те секвенирали геномите на 15 проби от гъбата и сравнили ДНК за различия. Тъй като вече се знаело, че всички клетки са клонирани от едно и също тяло, не е изненада, че те се оказали почти идентични. Малко прекалено идентични. Въпреки вековете постоянен растеж, само 163 от 100-те милиона бази, които съставят генетичия код, не са се променили. Нещо не позволявало това, което в нашия човешки смисъл би било стареене.

Не е ясно какво може да е - дали има някакви фантастични биохимични механизми или просто е поради факта, че по-голямата част тези гъби са под земята, скрити от мутиращите сили на природата.

Ако всичко това не е достатъчно лудо, има още едно нещо.

Но това не е най-голямата позната гъба. Тя задържала рекорда за кратко. През 1998 г. в Blue Mountains в Орегон открили още по-голяма разклонена мрежа от медена гъба. Но дори и с този последен анализ на размера му, чудовището от Кристъл Крийк в Мичиган няма надежда да си възвърне наградата. Сегашният рекордьор в Орегон покрива безумните 9,65 квадратни километра и може да е стар колкото цивилизацията, на малко над 8500 години.

Тъй като единственият начин да се установи размера на тези гъби е да се сравнят техните геноми, възможно е да има дори по-големи и по-стари екземпляри.

Новото проучване е достъпно на bioarxiv.org и все още няма резензенти и опоненти,

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини