Майките на деца с увреждания осъмнаха пред МС

Цяла нощ под открито небе пред сградата на Министерския съвет останаха майките на деца с увреждания.
В около 30 палатки родителите на деца със специфични нужди показаха ясно, че ще останат пред очите на обществото и на властта докато бъдат приети исканите промени в законите, които засягат отношенията на държавата към хората с увреждания.

"Едни майки изкараха нощта на палатки пред Министерски съвет, докато едни министри удобно спяха в топлите си легла! Нормално ли е това? Къде живеем", питат майките в социалната мрежа Фейсбук.

"Искахме да покажем, че, както системата може да ни блокира, така и ние можем да блокираме", заяви една от протестиращите майки Боряна Драганова пред БНР.

Очаква се по-късно през деня на заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания да бъде обсъден проектозакона за хората с увреждания. В него се предвижда месечните интеграционните добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.

Квотите за наемане на хора с увреждания остават, но при определени условия няма да са задължителни за бизнеса.

По план проектозаконът ще бъде приет от правителството на заседание в следващата седмица.

След като престояха 12 часа на улицата и движението в центъра на София бе спряно, към 8 часа в четвъртък сутринта палатковият лагер беше преместен и улицата - освободена. Движението в момента пред сградата на Министерския съвет е свободно.

Полицаите поканиха протестиращите родители на деца с увреждания да преместят палатките си пред прозорците на Министерския съвет. Там майките и бащите ще останат, за да посрещнат властта и членовете на Националния съвет за интеграция на хората. Те очакват да бъдат представени конкретни срокове, в които обещанията да бъдат спазени. 

Пред bTV бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, който наблюдаваше преместването на камера в студиото коментира: "Това (за преместването на палатките - б.р.) е много страшна заповед. Когато виждаш пред себе си хора с кауза, обидени, угнетени, които същевременно нарушават обществения ред, е много трудно да намериш баланса. Момчетата с униформите не са виновни", заяви Георгиев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    0 0
    13:47, 11 окт 2018
    Имам чувството,че дори да получат всичко,за което са настоявали,тези майки ще намерят нещо друго, за което да протестират.Вече си мисля,че им се плаща за това.Защото кой се грижи за децата им от юни досега?Извратено е да използваш деца с увреждания и измъчените им до смърт майки ,бащи и баби , за да събориш властта и да седнеш ти.Извратено и страхливо.
Последни новини