Валентин Тодоров е трети в Европа във Формула 600

Изображение 1 от 5

    Валентин Тодоров се класира на трето място на Европейското по мотоциклетизъм за 2018 година във Формула 600, между 18 претенденти за титлата.  Това стана след вълнуващо състезание на пистата Мотопарк – Букурещ, домашната писта на европейския шампион Влад Ниага.

    В началото на сезона Вальо се движеше между първа и втора позиция и това му даде надежда за титла, но точно на старта на любимата му писта в Серез, електрониката му отказа и той пропусна два важни старта. Така, за да навакса изоставането и все пак да завоюва медал и купа, той трябваше да стане първи на последния старт за сезона.

    Баща му Атанас Тодоров, който му е и личен треньор, разказа за вълнуващата и напрегната надпревара в Румъния. Там те се явяват с ревизиран мотор и предварително замислена тактика, така че основните му съперници да не бъдат предизвикани почти до края. Макар в първата тренировка Валентин да показва най-добро време, на квалификациите изостава  на 3 секунди от първия и втория, за да не разкрие възможностите си.

    В деня на „голямото“ състезание той стартира от трета позиция, а баща му е на ръба да получи инсулт.  На първия завой Вальо изпреварва турчина Кере Мукар, който му е пряк съперник за третото място. На третия завой позициите са възстановени, но една обиколка по-късно Валентин отново е втори. Пред него остава само най-добрият – Влад Ниага. За класирането на българина са му нужни точките за първо място.  Започва дебнене и борба. Турчинът вече изостава сериозно. Няколко завоя преди края Вальо атакува и успява – финишира първи. Спечелените точки му носят бронза в генералното класиране и му дават основания да мечтае за следващата година.

    Купата за трето място е подарък за 24-я рожден ден на Валентин, който е зареден с нови амбиции. Те включват не само отлично представяне, а и най-после да намери генерален спонсор, който да се отнесе сериозно към представянето му. В момента се водят преговори и предстои да бъде подписан договор.  А за този сезон баща и син Тодорови са благодарни за съдействието на Бор Чвор, Боби ойл, Първомай БТ, Газинженеринг, МС „Наутилус“, ББП, Агродоминатор, Коини, Б Ауто дизел сервиз,  ОМ – Желязков и син, Жоро спортекс и клуба Зед мото – София.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини