Обвинение за прокурор в престъпление по служба

Специализираната прокуратура обвини прокурор, бивш административен ръководител в престъпление по служба от 2015 година. Привлеченият като обвиняем е Красимир Кирилов, който в момента е прокурор в Софийска градска прокуратура.

Разследването на Специализираната прокуратура е започнало по сигнал от административния ръководител на Окръжната прокуратура в Плевен, съдържащ данни за длъжностни престъпления от административния ръководител на Районната прокуратура в Кнежа във връзка с работата си по досъдебно производство.

Според събраните материали през ноември ноември 2009 г. в Районна прокуратура –Кнежа било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършена подправка на идентификационни номера на багер марка „KOMATSU“. Установено е несъответствие с номерата на рамата. Багерът е приобщен като веществено доказателство по делото.

В края на 2015 г. в РП - Кнежа постъпва молба за връщане на вещественото доказателство – от дружество, което е посочило, че е собственик на багера. Фирмата твърди, че машината е предоставен на лизинг, в същото време обаче постъпва и молба от друго лице, което е също твърди, че е правоимащо лице да получи вещественото доказателство.

Според обвинението наблюдаващият прокурор по делото Красимир Кирилов нарушава служебните си задължения и при липса на доказателства за собственост върху багера и изявени претенции от различни лица към една и съща вещ,разпорежда вещественото доказателство да бъде върнато и на лизингодателя, и на претендиращото лице.

Специализираната прокуратура е установила, че лизингодателят е собственик на багера, но не е бил уведомен за произнасянето на прокурора, а претендиращото лице е взело на ръка същия ден постановлението на Кирилов и фактически е получило владението върху това веществено доказателство в края на работния ден.

По този начин багерът е върнат съвсем съзнателно от прокурора на лице, което не е собственик и няма никакви права върху него.

В хода на разследването Специализираната прокуратура е възложила на КПКОНПИ извършването на оперативно издирвателни мероприятия за установяване на лица, имащи отношение към предмета на разследването.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини