Откриха немислимо високоенергийно лъчение от микроквазар и то е загадка

    Един от най-странните обекти в Млечния път, се оказва още по-странен, след като учени откриха нов източник на най-високо енергийни фотони в космоса. Странната система, известна като микроквазар, е разположена на 15 000 светлинни години от Земята. Откритието може да хвърли светлина върху едни от най-големите и най-бурни явления в известната вселена. Публикацията на учените от Мичиганския техноличен университет за откритието излиза в Nature.

    Гама-лъчите, излъчвани се от този микроквазар, известен като SS 433, са сред най-енергийните фотони, наблюдавани някога - около 25 трилиона пъти по-енергийни от видимата светлина, и са открити в Обсерваторията за гама-лъчи Черенков (HAWC) в Мексико. Такива фотони се раждат само в най-екстремните условия, включително квазарите, огромните черни дупки в центровете на галактики, отдалечени на милиарди светлинни години. Микроквазарът е един от първите източници на такова лъчение близо до нас.

    Микроквазарите се държат като квазари, но са миниатюрни. Изсмукват прах и газ, а астрономите вярват, че SS 433 съдържа черна дупка, която изсмуква неща от близката звезда спътник. И двете изстрелват мощни струи от материал в противоположни посоки.

    Учените изучават SS 433 от 80-те години на миналия век и вече са открили електромагнитно излъчване под формата на рентгенови лъчи и радиовълни, идващи от краищата на изхвърляните от него струи. Но досега не бяха откривани никакви високоенергийни гама лъчи. Едва технологията на HAWC направи възможно това.

    "Обсерваторията на HAWC е най-чувствителният инструмент за фотони при тези много високи енергии и започнала да събира данни от 2015 г.", казва Хутемеййър, научен координатор на HAWC. Новите доказателства твърдо показват, че силните гама лъчи са произведени в краищата на струите, исхвърлени от SS 433, а не на друг източник наблизо.

    Данните показват, че високоенергийните гама лъчи са генерирани от електрони, които се сблъскват с фоновата микровълнова радиация, останала от Големия взрив. Това означава, че електроните в дизерите SS 433 достигат енергии, които са около 1000 пъти по-високи от тези, постигнати от най-мощния земен ускорител на частици, като Големия ядронен колайдер

    Това е нов механизъм за генериране на високоенергийни гама лъчи и е различен от това, което учените са наблюдавали досега.

    Откритието е загадка. "Тези електрони са едни от най-енергийните частици в нашата галактика и е трудно да се обясни как нещо толкова малко има толкова много енергия", казва Хутемеййър.

    Учените се надяват, че изучаването на този микроквазар може да стане пробив в тайните на неговите по-големи братовчеди - квазарите.

    Квазарите са милиони пъти по-големи от Слънцето и са най-ярките известни обекти във Вселената. Повечето от тях са на милиарди светлинни години и тъй като на светлината е необходимо време за да пропътува такова разстояние, изучаването им е като връщане в миналото - ние виждаме обекта, какъвто е бил преди милиарди години.

    Повечето от квазарите, открити от телескопите, изхвърлят струи, насочени към Земята, така че да ги наблюдаваш е като да гледаш директно във фенерче. За разлика от това, струите на SS 433 са ориентирани настрани, насочени встрани от Земята, което ги прави по-лесни за изучавене.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини