Вашингтон "подготвен и да нанесе превантивен удар" по руските ракети

Русия възприема като опасно изявлението на посланика на САЩ в НАТО, който призова Москва да прекрати тайно разработване на забранени крилати ракети или САЩ ще ги унищожат преди да влязат на въоръжение, информират "Ройтерс" и "Аарец".

Посланикът на САЩ в НАТО Кай Бейли Хътчисън заяви във вторник, че Вашингтон остава ангажиран за намиране на дипломатическо решение, но е подготвен и да нанесе превантивен удар, ако Русия продължи да разработва ракета със среден обсег на действие.

"Изглежда, че хората, които правят такива изявления, не осъзнават нивото на отговорността си и опасността, произтичаща от агресивна риторика", коментира говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

По-късно Хътчисън уточни, че не говори за превантивен удар срещу Русия.

"Гледната ми точка е: Русия трябва да се върне към изпълнение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г. или ние ще трябва да се сдобием със същите възможности, за да защитим интересите на САЩ и НАТО", отбеляза тя.

Говорител на Държавния департамент повтори, че Москва не спазва договора.

В доклад на департамента се предупреждава, че Русия нарушава задълженията си "да не притежава, произвежда или изпитва" крилата ракета с обсег на действие от 500 до 5500 километра, "да не притежава или произвежда установки за такива ракети".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини