Нобелова награда за революционно развиване на лазерната физика разделена на три

Нобелова награда за физика за революционно развиване на лазерната физика за 2018 година се присъжда на трима учени.  Създателят на  оптични пинсети и на методикат за тяхното приложение в биологични системи Артър Ашкин взима половината награда.
Жерар Муру и Дона Стрикланд  са носителите на другата половина  за разработения от тях метод за генериране на ултра-къси оптични импулси с висока интензивност.
Разработките на лауреатите позволяват работа с изключително малки обекти и невероятно бързи процеси. Те осигуряват, освен за физикат и за химията, биологията, и медицината  още по точни инструменти в практиката и изследователската дейност.
 
Чрез оптичните пинсети на Артър Ашкин, които представляват  лазерен лъч, който може да прихваща частици, атоми и молекули, и да ги премества, живи клетки, като вируси и бактерии, вече могат да се изследват и манипулират, без да бъдат повредени.
 
Разработките на Жерар Муру и Дона Стрикланд променя работата в индустрията и медицината. Едно от най-разпространените поприща е операцията на очите при милиони пациенти, която се извършва с лазерни лъчи.
 
Дона Стрикланд става третата жена, която получава Нобелова награда по физика, като се нарежда до Мария Гьопърт-Майер, която е неин носител през 1963 г. и Мария Кюри -Нобелов лауреат за 1903 г.
 
Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини