Нобелова награда за лечението на рак с антитела (видео)

    Днес обявиха носителите на Нобелова награда в областта на физиологията и медицината. Тази година наградата бе присъдена на Джеймс Елисън (James P. Allison) и Тасуку Хондзо (Tasuku Honjo) "за откриването на лечение на рак чрез инхибиране на отрицателната имунната регулация".

    Награждаването бе излъчено на живо на сайта на Нобеловия комитет.

    Двамата учени са разработили фундаментално нов подход към терапията на рака - имунотерапията. Тя се различава значително от предишните методи като лъчетерапия и химиотерапия. Основата на този метод е противодействие на защитните механизми на раковите клетки и активирането на имунната система на самия организъм. По този начин е възможно да се преборят туморите със собствените антитела на пациента.

    Алисън проучва механизма на действие на протеина, който действа като спирачка за имунната система. Той разбира, че потенциално този ефект може да бъде контролиран и да накара имунните клетки да атакуват тумора. Днес този подход активно се проучва. Вече се провеждат клинични проучвания при хора.

    Тасуку Хондзо също изследва механизмите за блокиране на имунната система. Той открива друг протеин с различен механизъм на действие. Неговите открития са в основата на нови методи за лечение на рака, които сега показват забележителна ефективност.

    Работата на лауреатите показа как различни стратегии на въздействие върху активността на имунната система, известни като потискане на контролните точки (checkpoint inhibition), може да се използва за борба с онкологичните заболявания.

    Джеймс Елисън е роден през 1948 г. в Тексас, САЩ. През 1973 г. получава докторска степен от Тексаския университет в Остин. Оттогава Алисън работи в различни американски институти и университети, включително Калифорнийския университет в Бъркли и Медицинския институт Хауърд Хюз. Основната си работа по имунотерапията на рака Елисън завършва в края на 90-те години.

    Тасуку Хондзо е роден през 1942 г. в Киото, Япония. През 1966 г. получава докторска степен по медицина от Университета в Киото, а през 1975 г. получава докторска степен по медицинска химия. През 1971-74 г. работи в САЩ, но след това продължава кариерата си в Япония в университетите в Токио и Осака. От 1984 г. работи в родния си Университет в Киото, където заема длъжността декан на факултета. Основните му изследвания по наградената тема са направени в Киото в началото на този век.

    Нобеловата награда за физиология и медицина през 2017 г. бе присъдена на Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за откритието на молекулните механизми, контролиращи циркадния ритъм или биологичния часовник.

    Източник: nauka.offnews

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини