Пред Уганда и Монголия сме по икономическа свобода

За втора поредна година България се нарежда на 46-а позиция от общо 162 държави по света по икономическа свобода според доклад, изготвен от канадския институт "Фрейзър". След нас, според доклада, остават обаче страни като Франция, Италия, Полша, Словакия, Унгария и Исландия

Докладът в "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2018" представя картината за 2016 година, която е последната година, за която има налични официални данни за всички страни. Докладът е разпространен за България от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Изследването измерва икономическата свобода - свободния избор, конкурентните пазари, защитата на собствеността, върховенството на правото и други.
Представянето на държавите се изразява в резултат от 0 до 10 точки, като 10 точки съответства на максимална икономическа свобода.

Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7.41 точки. През миналогодишния доклад страната ни получава 7.40 точки.

За сравнение Ботсвана и Перу са непосредствено преди България с по-висок резултат, а Уганда и Монголия - след страната ни.

Отчита се, че за една година икономическата свобода в България е нараснала с едва 0.01 точки, което трудно може да се интерпретира като чувствителен напредък, пишат от ИПИ.

Снимка 380061

Източник: ИПИ

Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя.

Първият - "Размер на правителството".
По този показател страната ни получава 7.02 точки. България получава максимални точки за плоския данък, но общият резултат е намален заради размера на правителствените разходи и на държавните трансфери и субсидии. Оценката е същата и за 2015 година.

Вторият показател - "Съдебна система и право на собственост".
Тук България получава 4.83 точки. Наблюдава се спад в сравнение с миналогодишния доклад, отразяващ данни за 2015 година. Тогава оценката за страната ни по показателя е била 4.88 точки.

България продължава да получава ниска оценка именно заради този показател, обясняват от ИПИ. Според анализаторите по-лошото е, че оценката по показателя отново се влошава, като основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията.

Третият показател - "Достъп до сигурни и стабилни пари".
В тази категория България от години получава най-високата си оценка - 9.44 точки.

Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията остава сравнително ниска (към 2016 година). Страната отново получава максималния брой точки за възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута.

Четвъртият показател - "Свобода на международната търговия".
Тук страната ни получава оценка от 8.12 точки. Резултатът отразява ниските мита в международната търговия, но и отрицателното влияние на регулаторните пречки.

Петият показател - "Регулиране на кредита, труда и бизнеса".
В тази графа страната ни получава 7.61 точки. Резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно от тежките регулации за труда и бизнеса.

Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождаването на работници, тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на корупция.

Снимка 380056

Източник: ИПИ

Според ИПИ резултатите на България от включването ѝ в индекса до момента отразяват развитието и проблемите на страната.

"През 1990 г. резултатът на България е по-нисък основно заради големия размер на правителството, тежкото регулиране на икономиката и пречките пред международната търговия. Стойностите на тези компоненти се подобряват значително през годините на прехода, благодарение най-вече на членството на страната в ЕС, отварянето на пазарите и установяването на пазарна икономика. Същевременно, обаче, докато през 1990 г. по компонента "Съдебна система и право на собственост" България получава най-високия си резултат от 7,25 т., стойността му рязко започва на намалява и през 2005 г. вече е под 5 точки, превръщайки се в най-проблемната област за страната. Над десет години по-късно, през 2016 г., няма никакъв напредък в съдебната реформа и ефективната защита на правото на собственост", акцентират още от института.

В доклада начело на класацията за икономическа свобода се нареждат Хонконг и Сингапур. В топ 10 на класацията се нареждат още Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, САЩ, Грузия, Мавриций, Великобритания, Австралия и Канада.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини