93% от катастрофите у нас са резултат на човешка грешка

Разликата между 50 км/ч и 60 км/ч е малка, но пешеходците и велосипедистите имат по-големи шансове да оцелеят при сблъсък с автомобил. Шофьорът има повече време за реакция при шофиране с по-ниска скорост, по-широки хоризонти, по-кратък спирачен път, а всичко това води и по-малко инциденти с фатален край. Когато тази разлика в скоростта стане по-голяма, всичко се променя към по-лошо.

При шофиране с по-висока скорост се променя и зрителното поле на човек. Факт, който не се дискутира често и хората малко знаят за него.
Зрително поле е частта от пространството, която неподвижното око обхваща при дадена фиксация. Външните точки на тази част от пространството представляват границите на зрителното поле.

Нормално това пространство е около 180 градуса встрани и около 60 градуса надолу и нагоре.

Научно доказано е, че колкото по-бързо караш, толкова повече се стеснява зрителният диапазон на шофьора. Очите ни възприемат със скоростта на пешеходец - прието е, че той изминава по 4-5 км/ч и при такъв ход той вижда в диапазон от 180 градуса. Обхвата на окото рязко се променя, когато човек се качи зад волана на колата.

При увеличаване на скоростта периферното зрение намалява. Различни изследвания доказват, че при движение с 40 км/ч зрителният диапазон на шофьора е 100 градуса. А при 130 км/ч вече спада до 30 градуса.

Зрителното поле на хората се променя и с напредването на възрастта, напомнят от Съюза на българските автомобилисти (СБА). Размерът на видимата област намалява с около 1 до 3 градуса на десетилетие през живота. Така, когато човек наближи 70-80 години, може да има периферна загуба на зрителното поле от 20 до 30 градуса при нормална фиксация.

Редица анализи показват, че у нас 93% от катастрофите стават заради човешка грешка. Над 50% от смъртните случаи са в следствие на превишена и несъобразена скорост. Скоростта по време на удара винаги определя тежестта на последствията. Известно е, че 1% намаление на средната скорост, води до намаление на убитите с 3%.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Та
    така лииии
    11 -2
    11:07, 24 сеп 2018
    "човешка грешка" че водача не е преценил правилно или не е очаквал състоянието на пътя да е толкова лошо...
  • 2
    Az
    az
    5 -1
    11:20, 24 сеп 2018
    предимно грешки на хората от парламента.....
  • 3
    Mi
    mitko
    6 -4
    13:20, 24 сеп 2018
    за КАТ всяка скорост е несъобразена,така им е най-лесно да пишат
  • 4
    +-
    +-
    4 -2
    15:26, 24 сеп 2018
    За такива като Митко всяка скорост е съобразена и КАТ /нарича се "Пътна полиция, Митко/ само му пречи.
    Дано Митковците в България са по-малко, че иначе лошо се пише и на Немитковците.
  • 5
    Ну
    ну бойко ну погоди
    6 -3
    15:44, 24 сеп 2018
    Митковците в България станаха много те са обикновено от 18 г докъм 45 и са все на БМВ Мерцедес Ауди и джипове разни марки Така че видите ли такава кола пазете се
  • 6
    Ма
    МАНГО
    7 -1
    18:15, 24 сеп 2018
    Проблема, според мен, не е в човешките грешки, а в манталитета. При 80% население със селски манталитет / не казвам селяни - защото е различно/, какво да се очаква?

    Знак "Стоп" не е задължителен, минаване на червено е ежедневие, свиване на ляво от дясната лента, спиране и паркиране в насрещната лента за движение /че пресичането на пътя е опасно, като знаеш, че и другите са с твоя манталитет/ или на завой, подаване на светлинен сигнал в момента на извършване на маневра /или все по-често липсата на такъв/.

    Това е МАНТАЛИТЕТ, а не човешка грешка!
  • 7
    Ма
    мастикаджия
    1 -1
    09:46, 25 сеп 2018
    100 % са от човешки грешки.Само дето на шофьорите са неволни,а на властта са умишлени.
  • 8
    Те
    тест
    0 0
    15:58, 26 сеп 2018
    Пътищата също са проектирани калпаво. Свързвата села и кръстовища на слепи завои и склонове без да им пука.
Последни новини