12 °C

Мая Манолова и самотна майка с писмо до депутатите

Омбудсманът Мая Манолова и адвокат Златина Хаджипанайотова, самотна майка на три деца, изпратиха писма на всички 240 народни представители с предложение за промяна в Закона за семейните помощи за деца, да отпадне подоходният критерий за получаване на персонална пенсия в случаите, в които едно дете не може да получава наследствена пенсия. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Вчера депутатите приеха единодушно на първо четене промените в Закона за семейни помощи за деца, с които се въвежда нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители, но подоходният критерий остана. Срокът, даден за предложения между първо и второ четене е тридневен, изтича на 25 септември 2018 г., което наложило спешната реакция на омбудсмана и Хаджипанайотова да се обърнат към всички народни представители за подкрепа на тяхното предложение.
 
В писмото до депутатите те подчертават, че „ресурсите на държавата трябва да се насочват към лишените от родителска грижа деца, които най-много се нуждаят от тях и да са съобразени с техните потребности, без да се поставят ограничения като предвидения подоходен критерий“.
 
В края на миналата година омбудсманът стартира кампания за защита правата на децата, останали без родители. Инициативата възникна след гневното писмо до Дядо Коледа на самотната майка с три деца Златина Хаджипанайотова, потърсила съдействие от Манолова за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител.
 
Вижте цялото писмо 

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    0 -1
    20:39, 22 сеп 2018
    Демократичните новости в семейството си имат и недостатъци.Самотна майка ,самотен баща....дрън дрън
    Ако имат сключен брак, когато се раделят следва развод и издръжка. А когато съжителстват без брак и се разделят, таткото се спасява и държавата ли ще е татко? Всеки да си плаща за гяволъците. И е прав Янчев, че всички ромки са самотни майки и ето ти нов бонус.
Последни новини