Великобритания - най-големият данъчен рай след Брекзит?

На какво ще прилича Великобритания след Брекзит? На гигантски данъчен оазис?

Френското политическо списание Le Nouvel Observateur интервюира поотделно френски журналист и британски политик. застъпват  Дейвид Лидингтън , вторият човек в правителството на Тереза Май и Марк Рош, кореспондент на френската преса в Лондон, противоположни тези по тази гореща тема.

Дейвид Лидингтън: Дадохме много ясни гаранции с плана "Чекърс"(по името на града, където се проведе заседание на правителството), по въпроси като социалните стандарти и екологичните гаранции. Мисля, че това може да успокои европейските ни партньори. Освен това, това са социални и екологични стандарти, които британците искат сами за себе си. Що се отнася до финансовите услуги, ние подкрепяме подобрена система за еквивалентност [...]. Работим, за да осигурим най-високата възможна гаранция за защита на нашите собствени потребители. Мога дори да цитирам примери, които показват, че сме отишли по-далеч от европейските стандарти. По отношение на изискванията за капитализация на банките, ЕС постигна съгласие по набор от минимални стандарти. Искахме да засилим капиталовите изисквания, защото искахме данъкоплатците в Обединеното кралство да бъдат напълно защитени от риска, породен от инвестиционните банки.

Марк Рош: Великобритания вече е данъчен рай! Доказателството: руският олигарх Роман Абрамович може да продаде футболния клуб Челси, който е купил с черни пари от разграбването на СССР, без да му се задават никакви въпроси. Със своята мрежа от офшорни територии в британските отвъдморски територии и бившите колонии на Короната той вече е най-голямото данъчно убежище, а Ситито помпа мускули от търговията и обработката на средства, репатрирани от тези райони. Една трета от данъчните убежища в света са британски.

Какво ще се промени с Брекзит? Освободен от европейските разпоредби, но не и от международните разпоредби на ОИСР, Г-20 и Банката за международни разплащания, Лондон може само да просперира. Ограниченията на бонусите на банкерите ще бъдат премахнати. Ще има слабо прехвърляне на дейността в Париж и Франкфурт. Нито една банка, освен HSBC в Париж, не е преместила много работни места. Говорим за десетки, най-много стотици. Най-вече развиващите се страни, особено Китай, ще се чувстват много комфортно в пост-Брекзит Великобритания. Лондон ще стане финансовият център и троянският кон на китайските фондове. От Дейвид Камерън през 2010 г. насам Обединеното кралство разиграва китайската карта. Това е единствената страна, която продава ядрената си енергия на Китай. От 2010 г. насам Великобритания приветства китайските банки, заобикаляйки пруденциалния надзор на Bank of England до такава степен, че "Файненшъл таймс" се трогна от системните рискове, които това би създало. Градът е единственият истински европейски център, участващ в интернационализацията на китайската валута, юана. И Лондон раздава на килограм позлатени паспорти на всички богати китайци, които искат да се установят в Обединеното кралство, без да задават въпроси относно източника на средства.

Цялото интервю - тук

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини