В Египет откриха малък сфинкс със запазено живо лице

При археологическите разкопки на руините на древен египетски храм е открита изящна статуя от пясъчник на сфинкс на хиляди години.

Статуята е намерена във храма на фараона "Ком Омбо", близо до град Асуан, докато изследователите отвеждали подпочвените води от мястото, съобщава  във Facebook Мостафа Вазири от египетското министерство на антиките. 

<Това е последното от поредицата археологически открития, които египетското Министерство на Античноста наскоро обяви в социалната медия, което вероятно ще доведе до подновяване на туристическия интерес в страната.

Този сфинкс не е гигантски, висок е само на 38 сантиметра.

Преди два месеца археолозите откриха два пясъчни релефа на крал Птолемей V в същия участък на храма - южната половина, посветена на бог Собек (северната част е посветена на Хорус).

Това свързва сфинкса с династията на Птолемеите между 305 и 30 г. пр. Хр.

Птоломей V, чиито дела са записани на известния камък Розета, царувал от 204 до 181 г. пр. Хр ., строежът на храма е започнат след смъртта му от неговия приемник, Птолемей VI Филометър, и продължил при следващите Птолемеи.

Целта и значимостта на сфинкса все още не е известна. В древния Египет сфинксовете са били свързани с фараоните и често били поставяни като пазители на гробниците. Някои от владетелите дори са били наподобявани в четрите на сфинкса, което символизира близката им връзка с богинята на слънцето с лъвска глава Секмет. Сфинксът на жената-фараон Хатшепсут е особено известен; и, разбира се -  Големият сфинкс в Гиза, смятан за фараона Хафре.

Този новооткрит сфинкс е забележително запазен, показващ сякаш живо лице с пронизващ поглед. Археолозите ще го изучават, за да разберат с кого е свързан, преди да бъде отнесен в Националния музей на египетската цивилизация във Фустат за консервация и включване в експозицията.

Източник: ScienceAlert

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини