На 19 септември стартира Операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя

На 19 септември 2018 г. за трета поредна година се осъществява проектът „#Project EDWARD“ (European Day Without A Road Death) с наименование за Република България Операция „Европейски ден без загинали на пътя – EDWARD“. Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността, сред страните – членки на мрежата и нейните партньори.

Целта в този ден е да няма загинали при пътни инциденти.

За успешното провеждане на операция EDWARD на територията на ОД МВР – Смолян е планиран 24-часов контрол на движението по пътищата и „Нулева толерантност“ към нарушителите. Предприети са следните мерки:

  • Сформирани са съвместни екипи със служители от ОДМВР-Смолян и РДГП- Смолян, с цел увеличаване на полицейското присъствие, включително и в малките населени места. При установени нарушения на ЗДвП ще се взима отношение от служителите със съответните правомощия;

  • Създадена е организация за провеждане на СПО по метода на широкообхватния контрол в часовете с интензивно движение на предварително определени подходящи места - на основни трасета с интензивно движение, позволяващи извършването на проверки на голям брой автомобили едновременно. В мероприятието ще вземат участие и доброволци от БЧК – Смолян, където ще бъдат раздавани брошури на водачите и пътниците в МПС;

  • На 19 септември 2018г. в 12:00ч. ще бъде реализирано символично сигнално оповестяване на операцията чрез използване едновременно на светлинните и звукови сигнали на служебните автомобили, които ще са позиционирани на публични места в рамките на не повече от една минута. В оповестяването на операцията ще се включат и служителите от РДПБЗН чрез съответните районни служби.

Мотото на операцията за Република България за 2018 г. е „Безопасни мобилни комбинации за живот“ и е в контекста на темата на Европейската седмица на мобилността (16 - 22 септември 2018 г.) „Мултимодалност“ с мото „Комбинирай, движи се!

Към момента на страницата на EDWARD е активен т.нар. „брояч“ на деня, отчитащ оставащите дни до 19 септември. Идеята е в периода преди операцията всички участници в движението по пътищата да помислят дори само за няколко минути за рисковете, с които се сблъскват; за рисковете, на които може да изложат останалите участници; и за това как самите те може да допринесат за намаляването на рисковете на пътя. Поощрява се всяка дейност, която насърчава културата за пътна безопасност, и се препоръчва дейностите да бъдат част от Дните за пътна безопасност.

В тази връзка ТИСПОЛ предлага всички желаещи – хора, организации, институции и представители на различните браншове и техните структури:

- да се регистрират като партньори на адрес: http://roadsafetydays.eu;

- да участват във фотоконкурс на ТИСПОЛ във връзка с EDWARD, като изпратят 3 от своите най-добри фотографии до 19 октомври 2018 г. на адрес: MOVE-ROAD-SAFETY-DAYS@ec.europa.eu. Отличените снимки ще бъдат представени от Европейската комисия и победителят ще бъде поканен на следващите награди по пътна безопасност, организирани от комисията;

- да дадат обещание за пътна безопасност, като попълнят формата на адрес http://projectedward.eu;

- да вземат участие в кампанията чрез социалните мрежи (#ProjectEDWARD – Twitter, Facebook, Instagram и др.).

ОДМВР-Смолян призовава всички граждани за съпричастност на пътя и НУЛА ЖЕРТВИ! СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини