14 °C

Златно съкровище изчезна по пътя до държавното хранилище

Съкровище от 260 златни старинни монети е било откраднато при транспортирането му до Москва.  Когато запечатаната кутия простигнала в държавното хранилище, експертите открили в нея три гаечни ключа и канцеларски телбод. Води се следствие за  кражбата на съкровището, което явно е изчезнало по пътя от Курилска област до Москва, става ясно от сайта на ведомството.

Златните монети са сечени по времето на Руската империя, в края на 19 и началото на 20 век. Те били открити човек от Курск на име Александр Снегирьов, когато вдигнал дървения под при ремонта на своето частно жилище. Той предполага, че съкровището е вероятно на баба му, която имала „златни ръце, шиела добре, лекувала хората, затова ѝ носели монети“.

По думите му, той първо занесъл находката си на нумизмати за оценка на стойността на монетите. Те били толкова стари, че не разбрал, че са златни. Много скоро обаче бил посетен от полицаи и монетите с общо тегло 2,5 кг били иззети. Казали му, че ще бъде проведена експертиза, и ако няма криминално деяние, ще му ги върнат след 10 дни, пише kp.ru.

Специалистът от местния краеведчески музей дал заключение, че монетите са културно историческа ценност. В такъв случай те пренадлежат на държавата. Снегирьов не се съгласил с такова решение, но след няколко съдебни решения, все пак се убедил, че монетите не могат да останат у него. На намерилия съкровището след предаването му на държавата се полагат 50% от стойността му.

Преди да бъдат изпратени в столицата, монетите се пазели в Първи отдел на полицията в Курск. Съдът се произнесъл те да бъдат изпратени в държавното хранилище в Москва. Снегирьов казва, че за последен път ги е видял в полицията, когато служители в присъствието на свидетели запечатали кутията и я отнесли.  

В момента следствието се опитва да разбере кой и кога е могъл да открадне съкровището.


Хороскоп за 20.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия

Случаен виц

Последни новини