26 °C

Златно съкровище изчезна по пътя до държавното хранилище

Съкровище от 260 златни старинни монети е било откраднато при транспортирането му до Москва.  Когато запечатаната кутия простигнала в държавното хранилище, експертите открили в нея три гаечни ключа и канцеларски телбод. Води се следствие за  кражбата на съкровището, което явно е изчезнало по пътя от Курилска област до Москва, става ясно от сайта на ведомството.

Златните монети са сечени по времето на Руската империя, в края на 19 и началото на 20 век. Те били открити човек от Курск на име Александр Снегирьов, когато вдигнал дървения под при ремонта на своето частно жилище. Той предполага, че съкровището е вероятно на баба му, която имала „златни ръце, шиела добре, лекувала хората, затова ѝ носели монети“.

По думите му, той първо занесъл находката си на нумизмати за оценка на стойността на монетите. Те били толкова стари, че не разбрал, че са златни. Много скоро обаче бил посетен от полицаи и монетите с общо тегло 2,5 кг били иззети. Казали му, че ще бъде проведена експертиза, и ако няма криминално деяние, ще му ги върнат след 10 дни, пише kp.ru.

Специалистът от местния краеведчески музей дал заключение, че монетите са културно историческа ценност. В такъв случай те пренадлежат на държавата. Снегирьов не се съгласил с такова решение, но след няколко съдебни решения, все пак се убедил, че монетите не могат да останат у него. На намерилия съкровището след предаването му на държавата се полагат 50% от стойността му.

Преди да бъдат изпратени в столицата, монетите се пазели в Първи отдел на полицията в Курск. Съдът се произнесъл те да бъдат изпратени в държавното хранилище в Москва. Снегирьов казва, че за последен път ги е видял в полицията, когато служители в присъствието на свидетели запечатали кутията и я отнесли.  

В момента следствието се опитва да разбере кой и кога е могъл да открадне съкровището.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 19.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини