Орбан се опълчи на „изнудващия” Брюксел на бурен дебат в ЕП

Виктор Орбан обвини ЕС, че оскърбява и изнудва Унгария, докато евродепутатите се подготвят да препоръчат започване на процедура по налагане на санкции на унгарското правителство за нарушаване върховенството на закона, информират "Файненшъл таймс", "Ройтерс" и АФП.

По време на разгорещен дебат в Европейския парламент в Страсбург, на който Орбан се появи по-късно, унгарският лидер се оплака, че законодателният орган е "зашлевил през лицето" страната му с одобряването на доклад, който обвинява управляващата партия ФИДЕС, че подкопава върховенството на закона.

"Докладът пред вас обижда Унгария и обижда честта на унгарската нация", атакува Орбан.

"Вие възнамерявате да осъдите Унгария, която е член на семейството от християнски европейски държави от хиляди години", продължи той.

Орбан отхвърли доклада и подчерта, че има право да забранява на мигранти да влизат в Унгария.

"Унгария няма да се поддаде на това изнудване, Унгария ще защити границите си, ще спре нелегалната имиграция и...ако е необходимо, ще ви се опълчи", закани се Орбан, аплодиран от крайнодесни евродепутати.

"Унгария ще бъде осъдена, защото унгарският народ реши, че тази страна няма да бъде държава на мигранти", категоричен унгарският министър-председател.

Според него ЕС злоупотребява с властта си, тъй като действията на Брюксел срещу Будапеща са в "нарушение на договора на ЕС".

Докладът на Европейския парламент обвинява Унгария, че представлява сериозна заплаха за върховенството на закона със закони, които ограничават медийната и академична свобода, засягат финансирането за неправителствени организации и правата на малцинствата и мигрантите.

Унгария контрира, че докладът е част от политически мотивиран "лов на вещици" срещу евроскептичното правителство.

В сряда евродепутатите най-вероятно ще гласуват в полза призоваване на страните членки да започнат процедура по Член 7 срещу правителството на Орбан за нарушаване на върховенството на закона - процедурата може да доведе до отнемане правото на глас на Унгария в ЕС, ако всички страни членки гласуват единодушно.

Гласуването ще бележи значително ескалиране на напрежението между Орбан и Брюксел, след като унгарският лидер започна кампания "Спри Брюксел", отказва да приеме бежанските квоти на ЕС и критикува евроелитите, които се намесват в суверенните дела на държавите.

Ако мярката бъде прокарана, за първи път Европейският парламент ще призове за налагане на санкции на страна членка.

През миналата година Европейската комисия препоръча подобна процедура срещу Полша за нарушаване на върховенството на закона, но опитът се провали, след като правителствата не успяха да постигнат споразумение за започване налагането на санкции.

За прокарване на предложението ще са необходими 376 гласа в 750-местния парламент или 2/3. 218-те места на Европейската народна партия вероятно ще окажат решаващо влияние.

По време на дебата Европейската комисия подкрепи доклада на европарламента.

"Демокрацията в нашите страни членки в нашия ЕС не може да съществува без върховенство на закона и спазване на основните права", обяви заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс пред европарламента.

За съжаление Комисията споделя изразената в доклада тревога, особено по отношение на основните права, корупцията и независимостта на правосъдието, добави той.

Лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер отбеляза по време на дебата, че ще са необходими наказателни стъпки, ако Будапеща не се съгласи на компромис.

"Без готовност от унгарското правителство за разрешаване на настоящите проблеми, правните проблеми, които са на масата, може да е необходимо начало на диалог, основан на Член 7.1", предупреди той.

Но Вебер говори за "изграждане на мостове" и "да се държим заедно".

Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    0 0
    22:52, 12 сеп 2018
    Това е един истински политик милеещ за страната си.Дай Боже и на България подобен мъж.
Последни новини