26 °C

1 милион долара, ако се докаже, че Алцхаймер е инфекциозна болест

Доминантната теория относно причините за болестта на Алцхаймер допуска, че състоянието е следствие от натрупването на бета-амилоидни плаки в мозъка на пациентите, както и от усукването на влакна от друг протеин, познат като тау. Учените не знаят точно каква роля играят плаките и усукванията в болестта на Алцхаймер, но повечето експерти смятат, че блокират комуникацията между нервните клетки и не позволяват на невроните да оцелеят.

През последните 20 години започва да набира скорост друга теория, а именно, че болестта на Алцхаймер може да е следствие от действието на инфекциозен агент. Понастоящем теорията бива силно защитавана от д-р Лесли Норинс, който предлага 1 милион долара на онези изследователи, които ще успеят да предоставят достатъчно добри свидетелства, доказващи я.

В момента д-р Норинс, който е получил научната си степен в Duke University Medical School, а доктората си по имунология - в University of Melbourne в Австралия, работи като издател и редактор на медицински текстове. Преди да се заеме с публицистика, той прекарва седем години, работейки като лаборант в Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. В момента д-р Норинс се явява основател и президент на Alzheimer’s Germ Quest, Inc – корпорация, създадена през 2017 г., чиято цел е да "ускори изследването на възможните инфекциозни причини за болестта на Алцхаймер".

Един от примерите, оправдаващи патоса на д-р Норинс, е публикуваното по-рано тази година изследване в Neuron, което свързва молекулни, клинични и невропатологични признаци около болестта на Алцхаймер с вирусна активност (по-конкретно, с херпесен вирус). Авторите подчертават, че не откриват пряка причинно-следствена връзка между невродегенеративното състояние и вируса, но показват, че вирусите са способни да стартират имунен отговор, който да увеличи натрупването на амилоиден протеин.

В отговор на публикацията, Кейт Фарго от Асоциацията по Алцхаймер в САЩ отбелязва, че е нужна още много работа, за да се докаже връзката между херпесните вируси и болестта. Въпреки това, допълва Фарго, ако тази връзка се потвърди и приеме от медицинската общност, това ще даде основания за разработване на нови антивирусни или имунни терапии за лечение и превенция на болестта (например, ваксини). Той също така е положителен, че Асоциацията приветства новите идеи.

Но въпреки че наградата на Норинс звучи мотивиращо, тя е просто капка в морето в сравнение с милиардите, които Националният институт по здравеопазване отделя за изследването на амилоидните фактори и тау-протеините.


Източник: http://puls.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 19.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини