23 °C

Грандиозен план връща растителността в Сахара и ни отървава от изкопаемите горива

Най-голямата гореща пустиня в света: Сахара, изпепеляващ пейзаж от пясък, жега и смъртоносна суша. Тя се простира на територията на 10 държави и продължава да нараства.

Заради слънчевите условия, множество енергийни проекти целят да се възползват от огромния соларен потенциал на Сахара.

Новопроведено изследване, обаче, разкрива един удивителен и безпрецедентен ефект от тези усилия: слънчевите и вятърни паркове ще върнат дъждовете и зеленината обратно в пустинята.

“Открихме, че широкомащабният монтаж на слънчеви и вятърни паркове ще допринесе за повече валежи и ще възстанови растителността в региона”, казва един от изследователите Еугения Калнай от Университета в Мериленд.

“Ръстът на валежите ще е последица от сложните взаимоотношения между сушата и атмосферата, като се има предвид, че слънчевите панели и вятърните турбини ще направят повърхността по-неравна и тъмна.”, добавя тя.

Учените вече знаят, че вятърните и слънчеви паркове оказват ефект върху фактори като топлина и влажност в регионите, в които са монтирани, но никой не знаеше как биха се проявили тези ефекти при мащабни енергийни комплекси в пустинята Сахара.

Причината Сахара да е толкова привлекателна за построяването на подобни паркове са няколко. Пустинята разполага с неизчерпаеми доставки на слънчева и вятърна енергия, слабо населена е и не се използва за други човешки нужди, като земеделие.

Освен това, наред с характеризиращият се с не толкова сурови условия, преходен регион Сахел в южната част на пустинята, Сахара се намира близо до Европа и Близкия Изток – области с огромни енергийни нужди – и разбира се, Субсахарска Африка, чиито енергийни нужди ще нарастват в бъдеще.

Но ако монтираме вятърни турбини и слънчеви панели в Сахара и Сахел, възобновяемата енергия не би била единствената полза – единствени по рода си модели предричат, че самата среда ще започне да се променя под въздействието на перките на турбините и слънчевите панели.

Моделите сочат, че широкомащабният монтаж на слънчеви и вятърни парокве ще удвои количеството на валежите в Сахара, като най-големия ръст ще бъда отчетен в Сахел, където валежите ще достигнат между 200 и 500 мм на година. В резултат на това, растителната покривка ще се увеличи с 20%.

Този ефект се дължи на няколко причини. Първо, вятърните турбини усилват вертикалното смесване на топлина в атмосферата, изтласквайки по-топлия въздух надолу до повърхността и увеличавайки триенето на земната повърхност, което в крайна сметка ще увеличи вероятността от валежи.

В същото време, слънчевите панели, поглъщащи слънчевите лъчи, намаляват така нареченото повърхностно албедо – количеството светлоотразяване на повърхността, което отново води до увеличаване на валежите.

Ако се нагръбим с подобен монументален проект, ние не просто постепенно ще върнем зеленината в пустинята Сахара, а и напълно ще преодолеем зависимостта си от изкопаемите горива. Комплексът ще генерира по около 82 теравата годишно, пресмятат учените.

През 2017 глобалните нужди от енергия са достигнали едва 18 теравата.

С излишъка от енергия, биха могли да бъдат обезпечени други широкомащабни екологични проекти, като обезсоляване на морската вода и транспортирането и до региони засегнати от недостиг на питейна вода.

Разбира се, на този етап се касае само за хипотеза, която трудно би била реализирана на практика. Но това е прекрасна идея за връщане на планетата ни на правия път – идея, която си струва да бъде обмислена.

Източник: sciencealert.com
 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 21.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини