"Mercedes" атакува "Tesla" с изцяло електрически SUV

"Mercedes" е готов с директния си конкурент на "Tesla" Model X. Компанията представи своя изцяло електрически SUV, който ще се казва EQC, съобщава "Automotive News Europe".

EQC е част от инвестиция за над 10 млрд. евро, които "Mercedes" влага в своя нов бранд EQ. Той ще обединява всички изцяло електрически модели на компанията, както и производството на батерии за автомобилите.

EQC ще влезе в производство в началото на следващата година. Автомобилът използва изцяло нова платформа на "Daimler", която ще даде основата на поне 10 изцяло електрически модела до 2022 г.

SUV-ът има 80kWh батерия, която осигурява около 400 км. пробег с едно зареждане. Той тежи 2425 кг. и е с размери приблизително колкото GLC. Колата ще може да ускорява от място до 100 км/ч за 5,1 секунди.

EQC ще е със задвижване на 4-те колела, а мощността ще може да се разпределя според ситуацията. Всяка ос има самостоятелен електрически мотор, като предното задвижване е за икономия, а задното – за допълнителна динамика. Общата им мощност ще е еквивалент на 402 к.с. и 765 Nm въртящ момент.

От "Mercedes" очакват EQC да привлече не само настоящите клиенти на компанията, но и много хора, които в момента притежават други марки, особено от "Tesla". "Не ни трябва да имаме най-дългия пробег или най-голямата батерия. Цялостното предложение трябва да е перфектно – комфорт, безопасност и т.н. Убеден съм, че от тази гледна точка ще имаме най-доброто предложение на пазара", коментира Дитер Цетше, изпълнителен директор на "Daimler".

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини