50% от фирмите искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания

Над 50% от фирмите искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания. Това показва проучването на Българската търговско-промишлена палата, направено по поръчка на bTV. Допитването е с тема "Как повече хора с увреждания да се включат като работещи?" и излиза на фона на предложенията на държавата да се въведат квоти за наемане на хора с трайни увреждания, а при неизпълнението им да следват санкции за бизнеса.

Според данните 19 % от анкетираните фирми са наели човек с увреждане през последните 3 години. 35 % от фирмите обаче посочват, че не са имали такъв наемник, защото не е имало кандидатура от хора с увреждания. 10 на сто от анкетираните шефове на компаниите признават, че не са го направили именно заради защитата при уволнение.

Повечето от фирмите, в които работят хора с увреждания посочват, че разчитат на собствено финансиране за работните им места.

За да се наемат повече хора с трайни увреждания бизнесът посочва, че очаква по-сериозна подкрепа от държавата. Като стимулиращ фактор 52 % от анкетираните посочват отпадането на защитата срещу уволнение. Сега човек с увреждане може да бъде отстранен, ако инспекцията по труда го разреши. 45 на сто - за допълнително обучение и квалификация, а 35% от фирмите казват, че имат нужда подкрепата да е адаптиране на работните места.

Въпреки че има програми за субсидиране,от бизнесът посочват като допълнителни мерки, които могат да бъдат засилени, за да се увеличи трудовата заетост на хората с увреждания, различните обучения и преквалификацията им.

Достъпна среда, достъпен транспорт, лични асистенти, които да ги съпровождат до и от работното място, са други от стимулиращите за наемането на хора с увреждания фактори. Не на последно място обаче от фирмите коментират, че е необходимо да се спре третирането на хората с увреждания, като непригодни и да им се внуши, че трябва наравно с всички да учат, работят и се реализират.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    By
    bydlo
    1 0
    21:09, 28 авг 2018
    "да им се внуши, че трябва наравно с всички"

    ...да ви внуша че е по-добре да се използват нормални думи като:
    покаже
    постигне съгласие
    изясни и на двете страни

    че,
    е възможно
    биха могли
    добре е да

    "учат, работят и се реализират."

    Но с журнашлю/и човек не знае дали е възможно.
Последни новини