Хапче за осъзнато сънуване

Осъзнатото сънуване е психологически феномен, познат на медицината още от миналия век, който получи световна слава чрез филма "Генезис" с Леонардо ди Каприо.

Това е явление, в което сънуващият осъзнава, че реалността, в която се намира, е продукт на съня му, но вместо да се събуди, започва да я променя и манипулира, както си пожелае.

Открити са различни техники, които могат да увеличат шансовете ни за осъзнаване в съня, но те носят спорадичен и трудно-постижим успех.

Наскоро обаче в университета в Уисконсин, САЩ, са открили, че веществото галантамин, което обикновено се използва като лекарство при Алцхаймер, доста ефективно помага да сънуваме осъзнато.

По време на проучването една част от хора е била третирана с плацебо медикамент, друга с дози от по 4 мг галантамин, а трета - с дози от по 8 мг.

При обектите, приели плацебо вещество, се наблюдавало повишение в честотата на осъзнато сънуване от 14%, което свидетелства и за важността на намерението ни при желанието да изпитаме осъзнат сън.

Хората, които взимали по 4 мг галантамин, сънували осъзнато 27% по-често, а при групата с най-високата доза осъзнаването по време на сън било налице в 47% от случаите.

Интересно е да отбележим, че учените не са установили сериозни негативни странични ефекти, дори и при по-продължителна употреба.

Молим всеки, който вече е решил да пробва какво е да си ди Каприо в "Генезис", преди да открадне хапчетата на баба си, все пак да се консултира с медицинско лице.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини