Изкуствен интелект засенчва офталмолозите

Нова система, базирана на машинно учене, се справя също толкова добре колкото и хората в засичането на очни проблеми, твърдят учените.

Изкуственият интелект, разработен от екипа на DeepMind, свъместно с офталмологичната клиника Moorfields и  University College в Лондон, успешно разпознал 50 различни очни заболявания и насочил пациентите към правилното лечение в 94% от случаите, изравнявайки по този показател или дори подобрявайки постиженията на най-добрите очни специалисти.

Двустепенната система залага на по-човешки и интелигентен подход към анализирането на изключително сложната оптична кохерентна томография на ретините на пациентите.

5 отделни системи, базирани на машинно учене, използвали 877 томографски изображения, като първо създали карти на тези изображения. 5-те карти били анализирани от други 5, базирани на машинно учене, системи, които също използвали карти от 14 884 томографски изображения. След като интерпретирали картите, системите предложили насоки за лечение.

Картите, наред с различните или двусмислени резултати, могат да бъдат показани на лекар за по-нататъшна интерпретация или изясняване на диагнозата.

При повечето други системи, базирани на изкуствен интелект, обикновено данните се захранват на входа, а резултатите се появяват на изхода, без възможност да се провери как системата е стигнала до това решение.

Изкуственият интелект е проектиран така че да даде приоритет на пациенти, които спешно трябва да бъдат прегледани от специалист.  Ако диагнозата бъде поставена рано, шансът за възстановяване на зрението значително нараства.

Двустепенния подход прави системите по-приспособими към различните видове томографи, които произвеждат изображения с различни характеристики.

На следващ етап изкуствения интелект трябва да премине клинични изпитания и да получи одобрение от регулаторните органи преди да бъде въведен в болниците. 

Изследователите твърдят, че интелигентни системи, базирани на изкуствен интелект, ще се използват за обучение на лекари, както и за некомерсиални научни изследвания. Те биха съкратили значително времето, за прегледи и поставяне на диагноза.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини